VIDEO Nasukao se katamaran na Žirju, oglasilo se i ministarstvo

Katamaran “Komiža” koji prometuje na liniji Žirje-Kaprije-Šibenik nasukao se rano ujutro na otoku Žirju, u uvali Muna, prilikom isplovljavanja, a sve je prošlo bez ozlijeđenih, potvrdili su iz Lučke kapetanije Šibenik.

“Katamaran se nasukao u uvali Muna na otoku Žirju u 6.15. Na brodu su bila četiri putnika, a prema izjavi zapovjednika broda, sve je prošlo bez ozlijeđenih“ kazao je lučki kapetan Robert Baljkas.

Šteta će se utvrditi kada brod bude izvučen na kopno, a u Lučkoj kapetaniji kažu kako na brodu vjerojatno postoje oštećenja propelera i dijela pramca.

Da je brod je odsukan u 8.15 potvrdili su i u šibenskoj policiji, a u splitskoj tvrtki “Catamaran line” koja održava pomorsku liniju na relaciji Žirje-Kaprije-Šibenik kazali su kako je pomorskoj nesreći ‘kumovao’ jak vjetar.

“To se dogodilo kada je brod izlazio s mula na Žirju. Puhala je jaka tramontana i kapetan se nije mogao ispraviti na 90 stupnjeva. Kako je uvala uska, ide ‘na piriju’, kapetan je odmah isključio komande da se ne bi vrtio. Brod se potom naslonio na kopno, ali sve je prošlo u redu. Nema prodora mora i, što je najbitnije, nema ozlijeđenih”, kazao je za ŠibenikIN Igor Lučić iz tvrtke “Catamaran Line” u čijem je vlasništvu katamaran Komiža.

O nasukavanju katamarana ‘Komiža’ na Žirju, oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

– Službenici Nacionalne središnjice za traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obavijest o pomorskoj nezgodi zaprimili su 6. veljače u 06.12 od službenika LK Šibenik, koji su izvijestili o nezgodi brzog putničkog broda tipa dvotrupac (katamaran), imena ‘Komiža’, dužine 26,67 metara, a koji je prema informacijama LK Šibenik, pretrpio oštećenje jedne pogonske elise, uslijed nasukavanja na hridinastoj obali uvale Muna, na otoku Žirju – navode iz Ministarstva mora.

Očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koju su službenici LK Šibenik započeli privremeno je bio prekinut, jer je postojala opasnost od daljnjih oštećenja nasukanog trupa broda pod utjecajem valova te se odmah poduzela aktivnost odsukavanja. Stoga je već u 08.15 sati spasilački brod iz sastava LK Šibenik uzeo brod ‘Komižu’ u tegalj jer su zapovjedniku broda ‘Komiža’ službenici Šibenske kapetanije izdali zabranu isplovljenja.

Brod Komiža iz žirjanske uvale Muna otegljen je u Remotno brodogradilište Šibeni, gdje će se na sigurnim vezu nastaviti i dovršiti očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koja je, srećom, prošla bez ozlijeđenih putnika i članova posade i bez prodora mora u trup broda, dok na poziciji pomorske nezgode nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša – priopćeno je iz Ministarstva mora.

Facebook Komentari