Uljanik bi nas mogao stajati više od 6 milijardi kuna, ali “vise” nam još milijarde kuna koje traži Mol

Slučaj Uljanik hrvatske bi građane ukupno mogao stajati više od 6 milijardi kuna, no to nije sve. Nad glavom visi još šest i pol milijardi kuna odštete koju od Hrvatske traži mađarski Mol u arbitražnom sporu oko Ine i plinskog biznisa.

Šest i pol milijardi kuna odštete mađarski Mol traži od Hrvatske u arbitražnom sporu oko plinskog biznisa. Iz Vlade vjeruju da to neće morati platiti i da će biti uvaženi hrvatski argumenti da je sporni ugovor s Molom plod korupcije bivšeg premijera Ive Sanadera.

”Postupak je još u tijeku, vidjet ćemo hoće li to biti do kraja ove godine ili ne”, rekao je premijer Andrej Plenković.

No Ustavni je sud poništio osuđujuću presudu Ivi Sanaderu za korupciju u slučaju Ina-Mol. To koči glavni hrvatski argument smatraju u SDP-u, te ističu da se ništa ne događa ni oko reotkupa dionica od Mola, što bi također mogao biti izlaz iz ove situacije.

”U smislu da se u ukupnu cijenu koju bi Mol tražio, uključi i dio ovih troškova, vjerojatno kroz nekakvu nagodbu i diobu tih troškova. U smislu oprosta dijela tih ukupnih troškova koje je Mol tražio na ovim arbitražama”, kazao je Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a.

Uz poništenu presudu, Hrvatska je s argumentom korupcije već izgubila i arbitražu s Molom u Ženevi, a po europskoj direktivi Vlada će oslabiti i državni utjecaj u Ini izmjenom zakona o privatizaciji Ine.

”Mi smo tri nula u autogolovima koje smo sami sebi zadali, jer našim odlukama, naš sud je bio taj koji je vratio presudu na ponovni postupak, naši svjedoci nisu išli na arbitražni niti bili pripremani u tome dijelu, znači sve smo to mi”, rekao je Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Vlada računa i na odluku suda Europske unije da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan Unije. U ovom slučaju sud u Washingtonu.

”Izložili smo prigovor nenadležnosti odnosno naši pravni zastupnici u tom procesu.Za sada koliko je meni poznato nemamo odgovor na taj podnesak”, rekao je Plenković.

Iz Mosta još dodaju i da Mol prenapuhuje iznos štete koja ne može biti veća od dvije milijarde kuna. Iz samog Mola danas kažu da ne mogu komentirati arbitražu u tijeku, piše dnevnik.hr.

Washington: MOL od Hrvatske traži odštetu od 6,5 milijardi kuna

Facebook Komentari