24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Trump progresivnim demokratima: Amerika nikad neće biti socijalistička

Trump progresivnim demokratima: Amerika nikad neće biti socijalistička

Ton Donalda Trumpa u govoru o stanju nacije bi je pomirljiv prema demokratima, naglašavajući državne interese naspram stranačkih. No, u 82 minute koliko je trajalo njegovo obraćanje pred Kongresom, američki je predsjednik naciji poslao poruku kako ne odustaje od svoje političke agende.

Odobravanje demokrata dobio je njegov poziv na reformu kaznenog sustava, pojeftinjenje lijekova, izlječenje opakih bolesti današnjice. Odao je priznanje povijesno velikom broju žena u sazivu Kongresa, zbog čega su i demokratkinje odjevene u bijelu odjeću u znak potpore pravima žena nakratko ustale iz svojih stolaca.

– Ekonomsko čudo događa se u Sjedinjenim Državama, jedino ga mogu zaustaviti glupi ratovi, politika ili besmislene stranačke istrage, kazao je aludirajući na Muellerovu istragu. Najavio je drugi sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Un-om u Vijetnamu, 27. i 28. veljače.

Publika u Kongresu, ali i pred TV ekranima, nije mogla ostati ravnodušna na njegove riječi upućene 10- godišnjoj djevojčici koja je pobijedila karcinom; obraćanju trojici veterana iz 2. svjetskog rata, i policajacu koji je ranjen kada je pokušao zaustaviti napadača na sinagogu.

No, dio Trumpova govora pratila su kamena lica demokratske oporbe, imigraciji je dao posebnu važnost, gradnja zidu na granici s Meksikom plan je od kojeg ne odustaje.

Osudio je novi zakon o pobačaju u državi New York i poručio progresivnoj struji u Demokratskoj stranci kako Amerika nikada neće biti socijalistička, javlja HRT.

Najnovije

Još iz rubrike