Izabrani su novi/stari članovi Državnog sudbenog vijeća, evo tko je od političara unutra

Izabrani su novi/stari članovi Državnog sudbenog vijeća. Državno sudbeno vijeće ima jedanaest članova, a čine ga sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz redova oporbe. Među 11 izabranih je i profesor osječkog Pravnog fakulteta Mario Vinković.

Pravo glasa imao je 1751 hrvatski sudac upisan u liste birača. Prema neslužbenim informacijama, s liste kandidata sudaca Vrhovnog suda izabrani su Darko Milković i sutkinja Gordana Jalšovečki, a sutkinja Mirta Matić izabrana je s liste Visokog trgovačkog suda RH. S liste kandidata županijskih sudova birana su tri člana te su izabrani Neven Cambj, sudac Županijskog suda u Splitu, Antun Dominko, sudac bjelovarskog Županijskog suda, te sutkinja Lidija Vidjak iz Županijskog suda u Zagrebu. Sedmi izabrani sudac s liste kandidata prvostupanjskih sudova je Goran Goluža, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, piše Glas Slavonije.

Ovaj put i Osijek će imati svog predstavnika u Državnom sudbenom vijeću, i to profesora Marija Vinkovića, s osječkog Pravnog fakulteta. Uz njega je iz redova sveučilišnih profesora izabran i Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu. Kako je Glasu Slavonije objasnio Vinković, profesore za članstvo u DSV-u predlažu njihovi kolege.

– Svaki fakultet može imati najviše jednog kandidata, a nakon prijedloga kolega, o kandidaturi odlučuje fakultetsko vijeće svakog fakulteta. I ovaj put glasovali su kolege iz cijele Hrvatske i zahvalio bih svima na pruženom povjerenju, kako kolegama s mog matičnog fakulteta tako i kolegama s pravnih fakulteta u Rijeci i Zagrebu. Kolege iz Rijeke dali su mi najviše glasova. Potrudit ću se da dano mi povjerenje i opravdam – kazao je profesor Mario Vinković.

Prema neslužbenim podatcima iz redova saborskih zastupnika u DSV ponovno su izabrani Orsat Miljenić iz SDP-a i Željko Lacković s liste Bandićeve stranke.

Za mjesto u DSV-u na listi kandidata bila je i dr. sc. Sanja Zagrajski, sutkinja Županijskog suda u Osijeku, no, na žalost, dobila je devet glasova manje od suca Antuna Dominka sa suda u Bjelovaru te nije izabrana. Njih dvoje bilo je kandidatima s liste županijskih sudova u Bjelovaru, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Vukovaru.

Podsjetimo, izbori za članove Državnog sudbenog vijeća održali su se 31. siječnja, a odluku o izabranima objavilo je Povjerenstvo za izbor članova DSV-a, koje čine sutkinja Mirjana Magud, predsjednica Povjerenstva, Perica Rosandić, Davor Pustijanac, Boris Marković i Snježana Oset.

Prema Ustavu RH, Državno sudbeno vijeće je samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj. Vijeće u skladu s Ustavom i zakonom samostalno odlučuje o imenovanju, napredovanju, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda, i to na nepristran način, na temelju kriterija propisanih zakonom, piše Glas Slavonije.

IMENUJU I KONTROLIRAJU SUCE

U područje djelovanja Državnog sudbenog vijeća spada imenovanje sudaca, imenovanje i razrješenje predsjednika sudova, odlučivanje o imunitetu sudaca, premještaj sudaca, vođenje stegovnog postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti sudaca. DSV odlučuje i o razrješenju sudaca, sudjelovanju u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i sudskih službenika, donosi Metodologiju izrade ocjene sudaca, vodi osobne očevidnike sudaca te vodi i kontrolira imovinske kartica sudaca. Državno sudbeno vijeće nije nadležno po službenoj dužnosti, a ni po zahtjevu drugih pravnih subjekata, pokretati stegovne postupke protiv sudaca. Stegovni postupak pokreće se zahtjevom za provođenje stegovnog postupka. Ovlašteni podnositelji zahtjeva su predsjednik suda ili osoba ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave u sudu u kojem sudac obnaša sudačku dužnost, predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda RH, nadležno sudačko vijeće i ministar pravosuđa. Državno sudbeno vijeće nije nadležno za rješavanje po predstavkama i pritužbama sudionika postupaka pred sudovima, kao ni izvan stegovnog postupka preispitivati rad sudaca.

Facebook Komentari