HEP o nesreći u HE Plat: Kome se dokaže da je učinio propust, morat će snositi odgovornost

Foto: Vatrogasna postrojba Zagreb

Nacional, pozivajući se na preliminarno izvješće istrage koje su im potvrdila dva neovisna izvora, danas je objavio kako se sumnja da je do nesreće u HE Plat u Dubrovniku, u kojoj su poginuli Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko, došlo jer se zapalio plafon na kojem je postavljen neadekvatan zapaljivi izolacijski materijal, vjerojatno lako zapaljive PVC ploče od poliestera.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna.

Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje. Nakon što je izvješće došlo u medije, nakon dugo vremena šutnje o svemu se oglasio i HEP.

“Kao i do sada, dok traje istraga nećemo iznositi detalje, jer ni u kojem slučaju ne želimo omesti radnje koje provodi DORH. Međutim, budite sigurni, kome se dokaže da je učinio propust, morat će snositi odgovornost. Nastavljamo aktivnu suradnju s tijelima istrage”, poručuju iz HEP-a, prenose vijesti.hr.

Facebook Komentari