Sprema se novi “patriotski kamp” za djecu iz ex Yu na Zlatiboru

Udruženje sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavilo je održavanje novog omladinskog patriotskog kampa na srbijanskom Zlatiboru, iako je prethodni, u kolovozu prošle godine, zatvorila policija.

Organiziraju i novo, peto po redu putovanje u vojno-patriotski kamp u Rusiju, iako je u međuvremnu organizacija koja iza njega stoji, ugašena.

”Obuka koja djecu priprema da budu budući branitelji otadžbine”, tim riječima Željko Vukelić iz Udruženja sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, opisuje šta su vojno-patriotski kampovi na koje već peti put vode grupe od 12 do 18 djece.

“Gdje djeca imaju prilike vidjeti i naučiti nešto od vojnih disciplina, gdje se djeca najprije uče odgovornosti”, navodi Vukelić.
U pozivu stoji da se kamp održava pod okvirom državnog programa “Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije”, međutim novinarka Radija Slobodna Europa Mila Đurđević, koja priču prati od 2017, navodi da to nije točno. To joj je potvrdio prvi čovjek organizacije ENOT corp. koja stoji iza kampa.

“Na eksplicitno pitanje jesu li ti kampovi, kao što je gospodin Vukelić navodio, dio državnog programa, Šambarov je odgovorio da nisu. Na eksplicitno pitanje imaju li bilo kakvu podršku Vlade Ruske Federacije ili Ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, Šambarov je također odgovorio ne”, ističe Đurđević.

Šambarov joj je potvrdio, kaže, i da je organizacija ENOT corp. ugašena, ali nije precizirao zbog čega. Prema pisanju ruske agencije TASS iz studenog 2018, privedeno je nekoliko članova privatne vojne kompanije ENOT, a pripisuju im se djela “poticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva”, uz to i “uključivanje maloljetnika u izvršenje kaznenog djela”.

Netočno je da šire mržnju, tvrdi Željko Vukelić. “Opet kažem, može pisati što tko hoće i da ništa ne odgovara. Kod njih je to apsolutno drugačije. To udruženje je apsolutno službeno, postojala je registracija i na njihovom sajtu je apsolutno dostupno sve što rade”, dodaje on.

Njihov sajt, međutim, više ne postoji. A činjenica da ni ENOT corp. ne postoji, ne odgađa put u Rusiju.

“Istina je što kažete da je ona rasformirana. Mi smo znali to i kad smo bili tamo prošle godine, kad su nam oni najavili da će biti rasformirana i da će biti formirana u drugom obliku. Ja ne ulazim kako, zašto i zbog čega”, kaže Vukelić.

Kako je to moguće ako tamo vodi grupu djece, odgovara – patriotski kampovi su pod budnim okom države i sigurno ih ne bi bilo da rade nešto loše. Međutim, kamp na Zlatiboru koji su po uzoru na ruske, organizirali u kolovozuprošle godine, država je zatvorila, nazivajući ga paravojnim.

Vukelić kaže da ništa od toga nije točno, da su ministar policije i predsjednik države imali pogrešne informacije, a da je kamp zatvoren zato što je shvaćen kao širenje ruskog utjecaja u Srbiji.

“Izgleda da nekome tko je instruiran, da ne kažem od bilo koga, najviše smeta u tom nazivu patriotski”, ocjenjuje Vukelić.
Najavljuje novi patriotski kamp na Zlatiboru, za koji su podršku zatražili od Ministarstva obrane. Hoće li je dobiti, ne znaju, piše N1.

Facebook Komentari