Sociolatrija i sveci: Oporba treba izražene lidere, koji svijetle, koji izazivaju emociju kod ljudi

Ad

U Novom danu gostovao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Milan Bandić najavio je obračun s bogatim neplatišama – a sada ih poziva da sami uplate dugove?

“To je jedan veliki show koji je možda prije par godina ljudima bio simpatičan i smiješan, ali kao što vidite vrijeme prolazi, ništa se ne mijenja, on ima više manje iste floskule – da je socijalno osjetljiv, da je socijaldemokrata i da će bogataše ganjati do Europskog suda pravde. Iz toga neće biti ništa jer Hrvatska, nažalost, nije sređena država i nikada nije određen imovinski cenzus ili neki određeni minimum gdje bi se kod takvih mjera, koje su za jedan dio građanstva potrebne, za neke populističke, moglo odlučiti tko ima pravo na to, a tko nema. Sada,nažalost, svi imaju pravo i ovo što radi Bandić je čisti politički cirkus.”

SDP je zapravo počeo proces oprosta dugova, kako danas izgleda želja da Hrvatska želi biti socijalna država?

“Država bi trebala biti socijalna, vjerojatno i svaka na svijetu. Samo, teško je doći do tog postulata kada nemate jasno definirane određene sustave, koji prate ne smo vaše osobne prigode, nego i vaše trošenje, a to se događa kroz definitivnu digitalizaciju javne uprave, gdje se može vidjeti kakvi su vam prihodi, ali ono što je najvažnije – kakav je odnos vaših prihoda i nekretnina. Dok Hrvatska ne bude imala dobar registar nekretnina i sustavno praćenje svih dohodaka, ne samo kao osobni dohodak, već sve kontribucije i pomoći, događat će se ovakve stvari kakve se događaju. I onaj SDP-ov prvi oprost dugova nije bio potpuno transparentan, događale su se pogreške jer se u Hrvatskoj nitko sustavno ne bavi izgradnjom društvenih mehanizama, društvenih mreža kojima bi se mogli pratiti svi podaci hrvatskih građana. To nije zadiranje u njihove osobne slobode, nego jedina mogućnost da postanete otvoreno i osjetljivo društvo.”

Ako govorimo o transparentnosti – pitanje nabave vojnih zrakoplova i strateških partnera za Uljanik i dalje je nejasno?

“Nažalost, još uvijek ne postoji dovoljan broj osviještenih građana koji bi se javnim djelovanjem, pa čak i protestima, oduprli takvim netransparentnim pokušajima rađenja sumaglice. Mislim da ne postoji dovoljna svijest da je novac koji će se potrošiti, koji se potrošio za Uljanik, novac kojeg građani izdvajaju iz svojih plaća, iz svog osobnog dohotka.”
Nije li točnije da nema oporbe?
“Reći ću da oporba postoji, ali ne svijetli dovoljno. Kada ste u oporbi, morate imati jako izražene lidere, koji svijetle, koji izazivaju emociju kod ljudi. Onda je puno lakše ukazivati na promašaje.”

Što će biti cilj SDP-ove interpelacije u Saboru?

“Još jednom osvijestiti situaciju u kojoj se Hrvatska našla, da je cijeli taj postupak vođen dosta netransparentno, i da su postojala upozorenja putem službenog mejla da se bez dozvole američkog proizvođača zrakoplova taj postupak neće moći ostvariti. Kolega Peđa Grbin, koji je po meni možda najbolji SDP-ov saborski zastupnik što se tiče pravnog područja, pripremio je dobar dokument u kojem mi tražimo pitanje razgovora i povjerenja Vladi i ministru Krstičeviću.”

Hoće li se interpelacija pretvoriti u pitanje povjerenje Vladi i ministru Krstičeviću, iako interpelacija formalno ne otvara to pitanje?

“Da, to će se dogoditi. Formalno ne otvara, ali bi se moglo definitivno otvoriti pitanje povjerenja. Ali je pitanje sada, u ovoj konstelaciji saborskih snaga, s velikim brojem preletača i pokemona – je li to ostvarivo u hrvatskom parlamentu. Bojim se da će oni braniti ovu Vladu Andreja Plenkovića do zadnjeg roka, kada trebaju biti raspisani izbori.”
Siniša Hajdaš Dončić komentirao je i povratak Ive Josipovića u SDP – kaže, nije još formalno ponovno postao član, ali dodaje “znate kak se veli – treća sreća”.

Je li se na ručku sa Zoranom Milanovićem razgovaralo o njegovoj mogućoj kandidaturi za predsjednika?

“Bio je ručak, nije bila konoba, nego privatna kuća, ali nije bitno. Postoji društvo koji se periodično nalazi, proćakula o različitim područjima života. Svaka dva-tri mjeseca. Zna nam se pridružiti i bivši premijer Zoran Milanović. On nikada nije niti najavio kandidaturu. Treba ga pustiti da sam donese odluku ako smatra da je ta odluka za njega ljudski ispravna. To je stvar pojedinca, mora sam donijeti odluku da li kreće u tu bitku ili ne kreće. Ali ni jedna osoba koja politički promišlja, takvu odluku ne treba donijeti prije početka ljeta jer Hrvatska kreće na europske izbore. Tu će dosta biti važno kako će moja stranka, SDP, proći na tim izborima,a onda će se moći razgovarati o predsjedničkim kandidatima. Nitko na političkom spektru, od kojih se očekuju da imaju objektivne šanse protiv sadašnje predsjednice, nije izrazio želju da će krenuti u to. Treba pričekati, sve u svoje vrijeme.”

Facebook Komentari