Pet naseljenih otoka – 4 različita paušala

Pet naseljenih otoka – 4 različite tarife! To je slika Šibenskog arhipelaga, kada je o paušalnom porezu za iznajmljivanje riječ. Od 200 kn na Prviću do 300 na Zlarinu i Krapnju, koliko se plaća i u Šibeniku. I nitko nije poslušao zahtjev Otočnog sabora – da se svim otočanima “odreže” najniži mogući porez – 150 kn po krevetu godišnje.

Najbliži su tomu bili u gradu Vodicama. Iznajmljivačima na svojem jedinom nastanjenom otoku – Prviću – snizili su paušal s 300 na 200 kuna! Otočani hvale takav potez lokalne samouprave.

A ono što su Prvićani uštedjeli na paušalu – izgubili su na odvozu otpada. Koji plaćaju dvostruko više nego dosad.

Dvije milje dalje – na Zlarinu, pod upravom grada Šibenika – još turobnije. Paušal im ostaje kao i dosad – 300 kuna po krevetu godišnje.

Otočani na Zlarinu i Krapnju plaćaju jednak iznos paušala kao iznajmljivači u Šibeniku – s dvosturko dužom sezonom i nebrojenim sadržajima u odnosu na otoke.

Otoci, kažu, stare i – umiru. Nemaju drugih prihoda. Prijevoz do otoka – posebna je priča. Građevinski zahvati – k’o suho zlato.

Na otoku Kapriju paušal je 255 kuna, na Žirju – 210 po krevetu godišnje. Pet nastanjenih otoka Šibenskog arhipelaga – četiri različite tarife.

Šibenski gradski oci pravdaju se – nedostatkom vremena. Za sljedeću godinu tako najavljuju novi cjenik paušala. No bez – pojeftinjenja.

A nije samo problem u visini paušala. Već i u korištenju toga novca. Pa se otočnim perjem, primjerice, kiti i – Milan Bandić.

Hrvatska je lokalna samouprava u odnosu prema otocima, tvrde boduli – pala na ispitu! Država bi im pak mogla puno više pomoći – primjenom EU direktive o PDV-u.

– Mi imamo na europskim otocima 90 posto da nemaju PDV-a – porez na dodanu vrijednost, a ovi drugi – 50 posto je manji nego što je na kopnu, tvrdi predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

No o tomu još – ni spomena! Iako su političarima puna usta – revitalizacije otoka! Tako blizu, a tako daleko! I od kopna. I od srca odgovornih, piše HRT.

Facebook Komentari