Izvanredno stanje zbog poplava u BiH

Veći dio Sarajevske, Srednjobosanske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije u Federaciji BiH susreće se s problemom porasta vodostaja rijeka. To uzrokuje plavljenje putova i stambenih objekata. Zbog toplog vremena i naglog topljenja snijega porasli su vodostaji: Bosne, Miljacke, Željeznice i Lašve te njihovih pritoka.

Rijeka Bosna dosegnula je vodostaj od 440 centimetara. Izvanredno stanje proglašeno je na području Zenice gdje su najbujale rijeke i potoci prouzročili plavljenje brojnih stambenih objekata na širem području općine, potvrdili su iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekao je lokalnim medijima da je najteže stanje u naselju Tetovo u kojemu je poplavljeno dvadesetak kuća. Nekoliko kuća poplavljeno je u i mjestu Visoko, južno od Zenice. Timovi civilne zaštite angažirani su i u mjestu Hadžići, južno od Sarajeva, gdje se izlilo nekoliko manjih rijeka, piše HRT.

Prema informacijama koje su iz HRT-a dobili iz Civilne zaštite Federacije BiH, nekoliko je putova i cesta u Novom Travniku pod vodom, kao i neke kuće u Busovači i Vitezu. Teška je situacija, zbog topljenja snijega i poplava, i u Pazariću, a lokalnom stanovništvu pomažu timovi Federalne uprave Civilne zaštite.

Situacija u Sarajevu pak malo je bolja nego u Srednjobosanskoj županiji. U pojedinim dijelovima Sarajeva, zbog loše infrastrukture, došlo je do akumulacije vode ispod nekih podvožnjaka.

Facebook Komentari