Četiri uzroka zašto se budite usred noći i ne možete zaspati

Itekako frustrirajuće može biti kada se probudite usred noći i više ne možete zaspati. Posebice ako osjećate da je vašem tijelu potreban kvalitetan odmor ili vas čeka važan dan.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Psychiatric Research, pokazalo je da 35 posto odraslih osoba pati od ovakve nesanice najmanje tri puta tjedno, a 23 posto budi se barem jednom tijekom noći.

Razlozi? Neki od ovih…

Stres

“Skriveni” stres može biti razlog zbog kojeg se budite tijekom noći i teško nalazite način da ponovno zaspite. Kako bi spriječili ovaj scenarij, pokušajte se opustiti prije spavanja. Topla kupka, opuštajući čaj, masaža i sl. mogu pomoći.

Madrac

Loš madrac, koji ne odgovara vašem tijelu, može biti uzrok buđenja tijekom noći. Stručnjaci savjetuju da je madrac potrebno promijeniti svakih sedam godina.

Bučna okolina

Ako zaspite uz televizor, vaš partner hrče ili živite u bučnoj okolini, to može biti uzrok vaše nesanice. Stavite tamne zavjese koji će spriječiti prodor svjetla u vašu spavaću sobu, pokušajte izolirati buku…Ako vaš partner hrče, možete pokušati nekoliko noći spavati u drugoj sobi i utvrdite je li to razlog vašeg noćnog buđenja.

Pijete prije spavanja

I ne mislimo pritom samo na alkoholna pića. Bilo koja tekućina koju ste popili u većoj količini prije spavanja može uzrokovati potrebu za mokrenjem tijekom noći i prekid sna. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical & Experimental Research, pokazalo je da, primjerice, ispijanje alkoholnih pića može pomoći da brže zaspite, no uzrokuje probleme u spavanju kasnije tijekom noći, piše Večernji list.

Facebook Komentari