Odgovor SAD-u: Putin objavio da se i Rusija povlači iz nuklearnog sporazuma

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da i Rusija obustavlja primjenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), javljaju ruski mediji.

“Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regijama svijeta prije SAD-a“, rekao je Vladimir Putin, dodajući da Rusija neće biti uvučena u skupu utrku u naoružanju.

Putinova objava odgovor je na američki izlazak iz INF-a, kojeg je u petak najavio Mike Pompeo, američki državni tajnik.

“Rusija je godinama kršila uvjete Sporazuma o nuklearnom naoružanju bez kajanja”, rekao je u petak Pompeo, dodajući da ponašanje Rusije stavlja “milijune Europljana i Amerikanaca u veliku opasnost”.

Dodao je da je dužnost SAD-a odgovoriti na odgovarajući način te da je SAD dao Rusiji dovoljno vremena da se uskladi s propisima.

Rusija i SAD potpisnice su sporazuma iz kojeg se SAD povlače, no sva događanja oko tog sporazuma znatno utječe na sigurnost u Europi. Takozvani INF sporazum (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) pokriva krstareće rakete srednjeg dometa s nuklearnim naoružanjem koje mogu letjeti gotovo 500 do 5000 kilometara, što ih čini prijetnjom Europi, prenosi dnevnik.hr.

SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma s Rusijom, Europi prijeti velika opasnost

Facebook Komentari