Premijer novinaru N1 o kažnjavanju za curenje dokumenata: To nije moj hobi, Hrvoje

Premijer Plenković nakon sjednice Vlade u Dubrovniku komentirao je još jednom propalu nabavu zrakoplova, ali i curenje klasificiranih dokumenata, kao i fotomontažu potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, piše N1.

Mislite li vi kao ministar Krstičević da nema težeg posla od nabavke aviona?

Cijela ova priča koja traje nekoliko mjeseci, a tema traje dva desetljeća, dobija dimenzije otprilike -tko je kriv. Ja bih to stavio na drugu razinu. Ovo su bile ponude između vlada, nije to bio javni natječaj za uredski materijal gdje se mogu primjenivati metode iz javne nabave, poptu osiguranja nabave… Išlo se na direktne razgoore s predstavnicima Vlada, nažalost nije došlo do dobivanja suglasnosti američkih vlasti za transfer tih zrakoplova koj isu modernizirani izraelskom tehnologiju. Mi ćemo o tome razgovarati u saborskoj raspravi, objasniti našu analizu i zaključke zašto se to dogodilo. Prisutpilo se u dobroj vjeri, mi smo htjeli s najviših relevantnih razina dobiti osiguranja da će doći do toga, do toga nažalost nije došlo. S naučenim lekcijama ćemo ići dalje, postoji politička volja da moderniziramo ratno zrakplovstvo

Je li to najteži posao?

Ima puno teških stvari.

Saborski odbor je dobio izuvješće SOA-e. Zaključak je da će tražiti istragu o Tolušiću odkud su iscurile inforamcije u medije, ne samo u slučaju Tolušićč nego i u slučaju avioni. SOA da je dala DORH-u podatke, ali da DORH u vezi slučaja Tolušić nije učinio ništa. Je li uopće riječ o kaznenom dijelu?

Što se tiče slučaja montaža fotografija koje su trebale izazvati direktan napad na potpredsjednika Vlade, njegov privatni život, integirtet, obitelj i tako definitivno dodatno utjecati na destabilizaciju Vlade, možete zbrojiti dva plus dva. Zamislite da su bile nemontirane fotografije ili da su bile montirane i objavljene dan prije aktualnog prijepodneva, kakvo bi to ozračje bilo. Nas zanima zašto netko daje fabricirane fotografije medijima da bi nekome pričinile štetu.

Objava klasificiranih dokumenata u slučaju zrakoplova?

Što se tiče curenja informacija to ćemo provjeriti, kako su završile u medijima. Završavaju dobrih mjesec dana, tek sada je to postala dramatična stvar.

Mislite li da je dobro da cure informacije?

Mislim da nije dobro da cure informacije.

Cure već dulje vrijeme informacije…

Curile su i prije ove Vlade.

Možete li se sjetiti slučaja da je bila objavljena klasificirana informacija i da je utvrđeno da je netko bio kažnjen?

To nije moj hobi, Hrvoje.

To se baš i ne sankcionira.

Ako vi ne znate ja ću to ispitat’ pa ću vam kazat’.

Bi li DORH trebao biti uključen?

Da.

Spašavanje vojnika Plenkovića: Jutarnji tvrdi da dokumenti koje je objavio Večernji upravo ne govore to što tvrdi Večernji

SDP traži hitnu istragu zbog curenja dokumenata o nabavci zrakoplova

Facebook Komentari