Odluke o projektima na dubrovačko-neretvanskom području zajedno s ugovorima skoro 4,5 milijarde kuna

Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade u Dubrovniku, da će ukupan iznos odluka o projektima na dubrovačko-neretvanskom području, zajedno s ugovorima koji će biti potpisani nakon sjednice, iznositi skoro 4,5 milijarde kuna.

Na sjednici će biti usvojeni brojni zaključci koji se tiču vodno-gospodarskih projekata, ukupne vrijednosti 2,8 milijarde kuna, prometni projekti, a posebno realizacija državne ceste DC8 (preko 22 milijuna kuna), ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (preko 518 milijuna kuna), te prihvaćanje inicijative za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću od 1,5 milijun kuna.

Pelješki most je ključni simbol članstva Hrvatske u EU

Među projektima premijer je posebno izdvojio Pelješki most, čije je gradilište jučer obišao.
– Dinamika radova odvija se vrlo dobro, uspostavljena suradnja je kvalitetna i ukupan projekt, prema predviđenoj dinamici – i most i prilazne ceste i infrastrukturni objekti, trebaju biti završeni točno tri godine od danas, istaknuo je.

Pelješki most izdvojio je kao ključni simbol prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU.

– 357 milijuna eura nepovratnih sredstava investicije u ovaj projekt dokaz je vrijednosti našeg članstva u EU i kvalitetnog angažmana naše Vlade i svih koji su tome doprinijeli da se taj projekt odobri. Očekujem da nastavimo raditi na projektima koji će snažno, redistribucijom sredstava iz europskog proračuna, smanjiti nejednakosti u hrvatskim krajevima i pridonijeti ravnomjernijem regionalnom razvoju, poručio je.

Važni projekti – vojarna 116. brigade HV-a i dnevna bolnica u Metkoviću

Kao drugi važan projekt istaknuo je nedavno obnovljenu vojarnu 116. brigade HV-a, važan signal za sigurnost juga Hrvatske, ali i poticaj za gospodarski razvoj Ploča i mogućnost da Hrvatska vojska pomogne civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Kao kapitalan projekt izdvojio je i dnevnu bolnicu u Metkoviću.

– Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima riješiti taj problem koji je nužan za preko 50.000 ljudi koji gravitiraju Metkoviću u dolini Neretve, rekao je.

Premijer je i istaknuo odlične turističke rezultate Dubrovnika, koji kontinuirano bilježi porast turističkog prometa – lani 8% više dolazaka nego 2017., dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno više od 2 milijuna dolazaka.

– Sve to govori što Dubrovnik i Županija znače za hrvatski turizam, a mnogi projekti koji su danas na sjednici pridonijet će još boljem turističkom prometu, poput bolje prometne povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje.

Vlada prvi put u županiji zasjedala 1996., a posljednji put 2005. godine

Premijer je na početku sjednice Vlade u Dubrovniku pozdravio lokalne dužnosnike i kazao da je Vlada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zasjedala prvi put 12. rujna 1996. godine na Lastovu, a zadnji put 10. studenoga 2005. u palači Sponza.

Zahvalio se ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek te je spomenuo Otvorenje konferencije „Sinergija materijalne i nematerijalne baštine” u povodu 40. obljetnice upisa Staroga grada Dubrovnika na popis svjetske baštine UNESCO-a te 10. obljetnice uvrštenja feste svetoga Vlaha na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Premijer se prisjetio jučerašnjih posjeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Drago mi je da ćemo danas obići i dovršetak važnog projekta, pročistača u Dubrovniku. Posjetit ćemo i zračnu luku, a potom i Župu Dubrovačku i Konavle, dodaje.

Osvrnuvši se na činjenicu da se sjednica Vlade održava u Kneževim dvorima, koji je ustvari muzej, Plenković je pozvao sve građane da večeras u okviru manifestacije Noć muzeja posjete te kulturne institucije.

Plenković: Ne brinite zbog juga, odluke su dogovorene još u srijedu

– Budući da u Dubrovniku vole reći da kad je šilok, odnosno jugo, nije dobro donositi odluke želim upozoriti javnost da smo teme današnje sjednice već temeljito analizirali u srijedu na užem kabinetu i da nema naglih odluka. Sve što danas usvajamo dogovoreno je ranije i pripremljeno s gradonačelnikom, županom i sa svim resorima, izjavio je premijer.

Premijer Andrej Plenković i ministri jučer su u Pločama posjetili vojarnu, u Metkoviću razgovarali o zdravstvenoj skrbi, a u Komarni obišli gradilište Pelješkog mosta, prenosi HRT.

Facebook Komentari