MORH otkrio koliko je novca potrošeno na propalu nabavu aviona: Najviše na putovanja, dnevnice i smještaj

Lockheed Martin F-16 C/D Barak

Tajni podaci o nabavi borbenih aviona cure, a ministar obrane je neuhvatljiv. Dnevnik Nove TV dobio je i odgovor o troškovima u cijelom poslu i pripremi ugovora.

U MORH-u kažu da se potrošilo oko 400 tisuća kuna. Najviše na putovanja, dnevnice i smještaj. Ističu kako je izraelska delegacija svoje troškove sama snosila. ”Teme tih sastanaka bile su, između ostaloga, i ukupna bilateralna i obrambena suradnja Hrvatske, Izraela i SAD-a u brojnim područjima, što uključuje cyber, protupožarne snage, obuku i izobrazbu. Sve te aktivnosti su uključene u navedeni dio utrošenih sredstava ( 395 000 kn), pa je zapravo teško odvojiti samo troškove koje se odnose na projekt nabave aviona”, stoji u odgovoru.

Nakon odluke Kongresa o prodaji aviona F-16 iz Vlade kažu: “Ili će biti ono što je dogovoreno natječajem, ili se cijeli postupak poništava”
Iz MORH-a međutim ne navode troškove radnih sati svih koji su gotovo dvije godine radili na pripremi projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona.

MORH je naveo i kako su članovi Stručnog tima koji je radio na odabiru višenamjenskih borbenih aviona djelatnici Ministarstva obrane – Samostalne službe za upravljanje projektima, Uprave za materijalne resurse, Uprave za obrambenu politiku, Sektora za postupke javne nabave i financijske i pravne službe, i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dok tajni podaci o nabavi aviona izlaze u javnost, premijer najavljuje istragu. “Ja ne znam odakle su i tko je pustio u medije ove dokumente. Mi ćemo to istražiti. Uvijek treba vidjeti kako to da službeni dokumenti završavaju u medijima”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Stoji li iza svega sam Damir Krstičević? Premijer kaže kako će se i to vidjeti. A nakon što je veleposlanik SAD-a otkrio da je u slučaju aviona dokument s jasnim uputama stigao na nekoliko adresa, pa i u Vladu, ministar obrane je za Dnevnik Nove TV rekao: “Ima i Hrvatska dosta tih dokumenata. Stavit ćemo ih sve, pa kad se usporede svi ti dokumenti da se vidi tko u procesu je što govorio, na osnovu kojih informacija su se donosile odluke”. Početkom siječnja se branio kako je podatke klasificirao i Izrael i SAD.

Oporba upire prstom

Iz MORH-a poručuju da su neki dokumenti tijekom postupka nabave postali tajni, a treba provjeriti kako su posljednjih mjeseci dospjeli u medije. Oporba upire prstom. “Curenje informacija u aferi elitna prostitucija, u aferi SMS, u aferi avioni, u aferi Tolušić s kokainom, neodoljivo vuče prema vrhu HDZ-a i prema vrhu vlasti”, smatra SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

Odbor za unutarnju politiku traži informacije od Vojne obavještajne agencije. “Imate SOA-u. Njeni dokumenti su vani. Imate MUP, Ravnateljstvo policije. Njihovi dokumenti vani. MORH i njihovi dokumenti vani”, rekao je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ističe kako nije dobro što klasificirani dokumenti izlaze u javnost, ali umiruje. “Mislim da to nije toliki problem u Hrvatskoj”, smatra Božinović.

DORH očekuje postupanje policije. “Državno odvjetništvo očekuje da mu odbor nadležan za nacionalnu sigurnost odmah dostavi sve podatke koje je prikupio ili će prikupiti u postupku nadzora, a posebice one na temelju kojih zaključuje da postoje osnove sumnje na počinjenje kaznenog djela”, kazali su iz DORH-a.

A o propalom poslu nabave aviona premijer uvjerava: ”Stvar je u biti, što se tiče pravne situacije, sasvim čista. Što se tiče neke financijske situacije, nikakva šteta nije nastala”.

Spašavanje vojnika Plenkovića: Jutarnji tvrdi da dokumenti koje je objavio Večernji upravo ne govore to što tvrdi Večernji

Facebook Komentari