Kohorst: Naš partner Hrvatska zauzima vodeću ulogu

“Čestitam hrvatskoj Vladi, a osobito predsjedniku Vlade Plenkoviću i ministru Ćoriću, što su odobrili financiranje izgradnje LNG terminala na Krku”, stoji u poruci američkog veleposlanika u SAD-u Roberta Kohorsta.

“Radi se o investiciji koja će maksimizirati mogućnosti za plinsku opskrbu Hrvatske, te poboljšava diversifikaciju i sigurnost plinske opskrbe u regiji. Terminal će omogućiti da se ukapljeni plin uvozi iz širokog raspona različitih dobavljača, i takvo tržišno natjecanje će omogućiti najniže cijene plina”, navodi Kohorst.

“Drago mi je što vidim da zemlja koja je naš strateški partner i saveznik zauzima tako pozitivnu vodeću ulogu”, napisao je Kohorst.

Podsjetimo, Vlada je u srijedu donijela odluku o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čija se vrijednost procjenjuje na 234 milijuna eura.

Procijenjena vrijednost investicije uključuje poseban FSRU brod (eng. Floating Storage and Regasification Unit), čija je procijenjena vrijednost 160 milijuna eura, izgradnju pristana s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin što iznosi 60 milijuna eura te sredstva za izvlaštenje, koja su procijenjena na 14 milijuna eura.

Europska komisija za izgradnju plutajućeg terminala dodijelila je bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

Prema Vladinoj odluci, iz državnog proračuna će se za realizaciju prve faze izgradnje LNG terninala osigurati 100 milijuna eura, odnosno 50 milijuna eura u 2019. i 50 milijuna eura u 2020. godini, a do isplate tih sredstava Hrvatska elektroprivreda će osigurati potrebne pozajmice društvu LNG Hrvatska d.o.o. za dospjela plaćanja u 2019. godini, prenosi N1.

Facebook Komentari