Hrvatski đakon iz Muenchena osuđen zbog silovanja maloljetnice

Đakon hrvatske katoličke misije u Muenchenu osuđen je zbog silovanja 15-godišnje ministrantice na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, prenose njemački mediji.

– Vi ste uništili život ove djevojčice. Ona će ovo pamtiti cijeli svoj život, rekao je sudac općinskog suda u Muenchenu Robert Grain nakon izricanja presude, prenosi HRT.

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema, koji su se pojavili nakon silovanja, nije u stanju dati iskaz pa je za priznanje djela 66-godišnji hrvatski državljanin osuđen na dvije godine zatvora uvjetno. On je u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i nakon presude pušten je kući.

Đakon, koji od odlaska u istražni zatvor ne obavlja svoju dužnost, obitelji žrtve mora isplatiti i odštetu od 10.000 eura. Još 5.000 mora uplatiti jednoj organizaciji za zaštitu žena u nevolji. Također, sljedećih pet godina ne smije raditi s djecom i mladima.

– Dogovor je u korist žrtve, rekla je državna odvjetnica Melanie Richter obrazlažući presudu koju je dio javnosti dočekao s ogorčenjem.

Osuđeni je nakon izricanja presude molio za oprost nečega što se ne može oprostiti. Roditelji žrtve odbacili su ispriku i zatražili pravednu kaznu za počinitelja.

Njemački mediji pišu da je nakon izlaska iz sudnice s osmjehom na licu i u društvu prijatelja upalio cigaretu i otišao kući kao slobodan čovjek.

U obrazloženju presude sudac Grain je upozorio i na loše stanje žrtve nakon silovanja u svibnju prošle godine.

– Žrtva je u lošem stanju i to je vaša krivnja. Ona je svoje prve seksualne kontakte morala proživjeti s gotovo 50 godina starijim muškarcem. To će je pratiti cijeli život, rekao je sudac.

Kazneno djelo počinjeno je 1. svibnja prošle godine, tijekom izleta hrvatske misije u Nuernberg. Prema optužbi, 66-godišnji đakon, koji je žrtvi predavao vjeronauk i u kojeg je, kako se navodi, maloljetna ministrantica imala posebno povjerenje, prvo ju je počeo dirati po grudima, a kada je primijetio da je jedna djevojčica iz grupe to vidjela, žrtvu je odveo podalje do dječjeg igrališta, gdje ju je i silovao.

Žrtva, koja među prijateljima slovi kao plaha i povučena, nakon izleta je doživjela živčani slom i od tada je na psihijatrijskom liječenju.

Kako javlja javni servis Bayerische Rundfunk, koji se poziva na Nadbiskupiju Muenchen, u čijoj nadležnosti djeluje Hrvatska katolička misija, postoji sumnja da je 66-godišnji đakon počinio još dva djela seksualnog napastovanja maloljetnica, piše HRT.

Facebook Komentari