DOKUMENT: U Hrvatskoj se prodaje hrana zaražena bakterijama i plijesni

Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača hrane tijekom tri godine i rezultati nisu sjajni.

U izvješću Centra za sigurnost hrane ne navodi se tijekom koje su tri godine provedene analize i inspekcije, no analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, svake godine je obrađeno nešto više od 5.000 uzoraka.

Najviše je analizirano gotovih i polugotovih jela, a zatim kolača, žitarica, pekarskih proizvoda i tjestenine. Na meti inspekcije također su se našli i meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, bezalkoholna pića, pivo i led.

Uzorci hrane analizirani su na mikrobiološke parametre u skladu s Uredbom i Vodičem o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a rezultati su obrađeni i prikazani zbirno, stoji u izvješću Hrvatske agencije za hranu.

Rezultati

Izvješće je pokazalo da postoji prisustvo povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija u većini kategorija hrane. Slijede enterobakterije, zatim plijesni i kvasci, a u manjem broju kategorija hrane utvrđena je kontaminacija bakterijama, prenosi dnevnik.hr.

Takav povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u većini slučajeva znači da se radi o starijoj hrani s lošijom mikrobiološkom kakvoćom.

Sigurnost hrane – imperativ pri stavljanju proizvoda na tržište
U prehrambenoj industriji proizvodnja hrane je regulirana propisima čije kriterije hrana mora zadovoljiti u trenutku proizvodnje i u trenutku stavljanja na tržište tijekom njezinog deklariranog roka trajanja.

Pravila Europske unije o higijeni hrane jedinstvena su u svim zemljama članicama. Primarnu odgovornost za sigurnost hrane nose subjekti u poslovanju s hranom. To znači da su, prema zakonskim odredbama, subjekti dužni upostaviti sustav samokontrole svoje proizvonje kako bi hrana koju proizvode zadovoljavala kriterije sigurnosti hrane.

Detaljno izvješće možete pročitati u nastavku.

Izvješće Centra za sigurnos… by on Scribd

Facebook Komentari