Je li Plenković razmišljao o uskrati povjerenja američkom veleposlaniku Kohorstu; Krstičević: Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion

Premijer Plenković nakon posjeta vojnoj bazi u Pločama komentirao je propalu nabavu izraleskih vojnih zrakoplova.

“Što se tiče naših nastojanja da u ovom natječaju, koji je stavljen ad acta, Hrvatska dobije višenamjenske borbene avione, uz nastojanje da taj projekt bude financijski održiv, da za slijedećih 25 godina ojačamo naše zrakoplovstvo, nažalost nije došao do kraja. Mi smo u fazi dovršavanja analize”, rekao je Andrej Plenković dodavši da će se o svemu raspravljati u Saboru.

Istaknuo je da je bitno što nisu narušeni odnosi ni sa SAD-om niti s Izraelom te da će se s te dvije zemlje nastaviti suradnja. “Dogodilo se kako je, moramo dalje… Imali smo dobre namjere, detaljan proces… kad dođe stvar u Sabor, objasnit ćemo naš dojam zašto se to nije dogodilo”.

Rekao je da nisu istinita nagađanja da je razmišljao o uskrati povjerenja američkom veleposlaniku Kohorstu zbog njegove izjave da mu je osobno dao dokument u kojem su uvjeti kupnje aviona.

Na pitanje je li istina da je američko veleposlanstvo kontriralo State Departmentu te da je favoriziralo grčku ponudu, Plenković je poručio: “Tu ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino što je relevantno je da je Izrael službeno preuzeo odgovornost za dobivanja pristanka za transfer tehnologije trećoj strani. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju. Izvući ćemo pouke i ići dalje…. Odgovornost za dobivanje odobrenja je preuzeo Izrael, u ovom konkretnom slučaju, institucije SAD-a to nisu dale iz razloga koji su vjerojatno njima jasniji nego nama, vama i Izraelu čini mi se, prenosi N1.

Krstičević: Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion

Ministar Damir Krstičević je pak poručio da je Vlada napravila sve da nabavi višenamjenske borbene avione koji su nam potrebni danas i u budućnosti da bi Hrvatska bila sigurna država.

“Država Izrael je imala sve potrebne papire, uključujući onaj da može nuditi avion u toj konfiguraciji… Država Izrael je imala odgovornost da ishodi konačno odobrenje, došli su u Hrvatsku desetog siječnja i rekli da to ne mogu napraviti. Ispričali se i rekli da Hrvatska nije odgovorna u toj priči… Ono što je ključ, nije potpisan ugovor, nema štete na proračun, Hrvatska je postavila sva potrebna pitanja. Kako izlaze dokumenti, vidjeli ste da smo imali dokumente”, rekao je Krstičević dodavši da će se o svemu govoriti na saborskoj raspravi.

“Bit će saborska rasprava, pozivam sve da vrlo odgovorno i temeljito sagledamo kronologiju procesa, pripreme posla i provedbe posla i da ona s činjenicama i argumentima razjasnimo kompletnu situaciju procesa natječaja za višenamjenski borbeni avion”, poručio je ministar.

Na pitanje jesu li dokumenti koji su objavljeni u Večernjem listu, oni koje je on najavljivao tj. tajni dokumenti, ministar je poručio: “U procesu koji je vrlo složen, nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion, uključeno je jako puno ljudi. Vidjeli ste prije procesa da smo koristili iskustva drugih, vidjet ćemo sve što se tiče procesa, stavit ćemo sve u saborsku raspravu. Nakon tog dijela vidjet ćemo… Jako je puno dokumenata, izazova. Jako je puno problema oko posla. Ne znam”.

Na konstataciju novinara kako se svaki dan pojavi novi dokument, Krstičević je rekao da ne zna i da je fokusiran na jačanje vojske.

Facebook Komentari