15.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Stiže novi zakon o Ini, oporba na nogama, kažu da Plenković prepušta...

Stiže novi zakon o Ini, oporba na nogama, kažu da Plenković prepušta sve Mađarima, zakon pregledava i Uskok

Nakon što je Vlada prošlog tjedna u hitnu proceduru poslala prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine, o njemu se raspravljalo i na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo. Vladajući kažu da se izmjenama usklađujemo s pravnom stečevinom Europske unije, dok oporba ističe da se time mađarskom MOL-u omogućuje da stekne većinski udjel u Ini.

U Vladi tvrde da se predloženim izmjenama štiti nacionalni interes, ali i izbjegavaju tužbe jer je Europska unija 2017. donijela odluku prema kojoj zakon treba mijenjati.

– Imamo problem oko neusklađenosti zakona s pravnom stečevinom Europske unije čitav niz godina. Dakle, to nije od jučer. Činjenica da se moji prethodnici nisu uhvatili ukoštac s tim je nešto na što se oni trebaju referirati, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Što se zapravo mijenja?

Hrvatska gubi pravo kontrole nad promjenom vlasništva, pravo veta na odluke Uprave i pravo prvokupa u slučaju likvidacije. U SDP-u kažu da nismo trebali popustiti, već dokazati Bruxellesu da u ovom slučaju nema pravo.

– Ovim prijedlogom zakona, ako Hrvatska ne bude suglasna s time da se primjerice sjedište Ine preseli iz Zagreba u Budimpeštu, neće moći reći ne može, već će morati protiv toga pokrenuti sudski postupak, kaže saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Izmjene zakona bile su i na saborskom Odboru za gospodarstvo. U Mostu kažu da je mnogo toga ostalo u zraku – od definiranja tržišne cijene, sankcija ako se ugovori ne poštuju, nejasnoća zbog pravosudnih ograničenja.

– Nama se može dogoditi da netko tko je u takvom postupku može preuzeti Inu bez problema, jer ovdje mi govorimo o onima koji su pravomoćno presuđeni. Znači, jedan MOL može nastaviti funkcionirati bez obzira što je na našem sudu Hernadi još uvijek u kaznenom postupku, rekao je bivši ministar gospodarstva (Most) Tomislav Panenić.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić u prijedlogu ne vidi ništa sporno i kaže kako zakon ne može ostati takav kakav jest.

– To je suprotno sa slobodnim kretanjem roba, usluga i kapitala na području Europske unije, rekao je.

Izmjenama zakona bavi se i Uskok. Istražuje hoće li one utjecati na slučaj u kojem se bivšeg premijera Ivu Sanadera tereti da je primio mito od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike