Prosvjed ljevičara pred Tuđmanovim spomenikom, četiri osobe privedene

U 18 sati pred spomenikom Franji Tuđmanu u Zagrebu počeo je prosvjed “Protiv političke represije”. Okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika i veći broj policijskih službenika. Traže da DORH odbaci optužnicu protiv Filipa Drače, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić.

Policijska uprava zagrebačka je za N1 potvrdila da su četiri osobe privedene, ali da će se detalji privođenja naknadno utvrditi.

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović na početku prosvjeda pozdravila je “brojnu policiju” i poručila da je “represija institucija pretjerana”.

“Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo – na 200 obitelji i siromašnu većinu. Podjelama moramo stati na kraj. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao”, poručila je.

U izjavi za N1 Peović je dodala da je mladić koji je nacrtao srp i čekić “gonjen na način na koji nije gonjen niti jedan počinitelj kaznenog djela ili prekršaja prema spomenicima NOB-a. Njemu je objavljena slika, njemu je objavljeno ime i prezime. To je, bez pretjerivanja, politička represija. Ljevica se okupila da kaže dosta. Tražimo da se povuče optužnica protiv Filipa Drače i da se stane na kraj s političkim progonom onih koji misle da ovo društvo nije ostvarenje hrvatskog sna, da ovo nije otac Hrvatske i da mi ovdje živimo u devastiranom, osiromašenom i poraženom društvu”.

Povodom prosvjeda potpisana je i zajednička izjava organizatora.

“U deindustrijaliziranoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način desetljećima eksploatiraju radnice i radnike, seljakinje i seljake, umirovljenice i umirovljenike, studentice i studente, protekli je tjedan započela medijska i javna hajka. Država je preko svog ministarstva raspisala tjeralicu za dvadesetčetverogodišnjakom koji je na spomenik privatizacijske pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 90-ih nacrtao simbol radničke i seljačke sloge. Javnom objavom identiteta osumnjičenika represivni aparat namjerno je proizveo i nastavlja proizvoditi opasnu atmosferu koja graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti spremno odgovoriti.

S druge strane, državni aparat, koji tijekom devedesetih uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3000 spomenika i spomen obilježja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama tisuća žrtava ustaško-fašističkog terora. Smatramo da je nužno naglasiti činjenicu da sadašnji režim nastavlja s toleriranjem neofašističkog vandalizma, dok se u nekim slučajevima uključuje i u promociju ustaške ikonografije. Masovna uporaba eksplicitnih ili latentnih simbola ustaškog režima ne problematizira se u javnosti već više od dva desetljeća, unatoč tome što su zakonski zabranjeni, za razliku od komunističkih, radničkih i antifašističkih simbola. Očiti rezultat jest da se takva kaznena djela i njihovi počinitelji ne osuđuju i ne proganjaju.

Nužno je naglasiti da je korištenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju, čemu svjedočimo u navedenom slučaju – a sve kako bi se reproducirala dominantna ideologija – nedopustivo u demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog oštro osuđujemo ovaj gnjusni čin kapitalističke države, njezinog represivnog aparata i institucija koji preko leđa mladića koji se suprotstavio sistemu poručuju da će u zatvor trpati sve ljude koji, pa makar i na simboličan način, pokušaju pružiti otpor njihovoj vladavini. Postojeća ekonomska i društvena devastacija u najvećoj mjeri ostavština je Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice. U potpunosti shvaćajući da je otpor puzajućoj fašizaciji društva nužan, od vladajućih zahtijevamo:

– da se smjesta obustave postojeća politička i policijska represija, hajka i linč
– da nadležne institucije započnu s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništenje spomenika Narodno-oslobodilačke borbe
– da Državno odvjetništvo smjesta odbaci optužnicu protiv Filipa Drače”, stoji u izjavi.

Prosvjed organiziraju Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Mreža Antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička Fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

Facebook Komentari