Otvoreno HRT: Zašto ni danas ministar i Uprava nisu željeli otkriti tko je sve poslao ponude za Uljanik?

Zašto ni danas ministar i Uprava nisu željeli otkriti tko je sve poslao ponude za Uljanik? Zašto se taje ulagači? Mogu li se radnici nadati isplati plaća za prosinac i siječanj? Hoće li se uspjeti zaustaviti stečaj 1. maja? Je li konačno rješenje ipak na pomolu?

Gosti emisije Otvoreno bili su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan (SDP)
Valter Flego, župan Istarske županije (IDS), Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata i Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista.
Ministar Hrovat je odmah na početku naglasio da u ovom trenutku nismo svjesni činjenice da problemi koji su dočekali ovu Vladu nisu riješivi ne bi bili jamac za kredit niti bi davali jamstva za plaće radnicima, ne bi niti posuđivali Uljanik grupi novac za minimalac.

– U proces smo se uključili s namjerom da se pronađe partner koji željeti i moći i podnijeti brojke restrukturiranja. Neću komentirati niti jedan iskaz strateških partnera. Ponude nisam vidio, vidjela ih je Uprava. Imala je dva dana da od ponuda napravi blic analizu i došli su s njom danas na sastanak, rekao je Horvat.

Partneri su svjesni činjenice da su je Uljanik grupa izlistana na burzi, potpisali su zaštitu podataka. Tom procesom treba mir i tišina da dođe do kraja. Ponavljat ću pet dana ako treba – preuzeli smo obveze i kao Vlada ćemo ih ispoštivati. Potpisani su ugovori o zaštioi podataka. Nakon analiza donijet će se odluka tko će biti partner u restrukturiranju brodogradilišta. Molim novinare i javnost da u miru uprava proanalizira ponude. Siguran sam da ćemo dobiti partnera koji će moći pratiti zajedno s državom ri estrukturirati brodogradilišta, smatra ministar.
Današnja objava partnera ne bi nikoga opteretila. Ovo je apsolutna netransparentnost. Ne znamo niti kriterij prema kojem će se donijeti odluka. Porezni obveznici su u 2018. platili 2,5 mlrd. kuna, ove godine još 1 mlrd., a možda i još 700 milijuna kuna, a možda će država morati sudjelovati s još od 1,5 milijardi do 2 milijarde kuna, upozorio je Laušić.

Ne bih te brojke komentirao. Niti jedan proces dosad nije bio ovako transprentan. Prema potrencijalnim partnerima sve je pokazano, dobili su sve relevantne informacije. Kvalificirati proces kao netransparentan nije, rekao je ministar Horvat reagirajući na Laušića.

Sindikalist Cerovac rekao je kako su bili skeptični putujući danas za Zagreb.

– Mislili smo da nećemo dobiti informacije kako postoji budućnost za uljanik i 3. maj. No čuli smo novosti koje su, barem meni, puno značile. Razgovara se o pronalaženju novca za isplatu plaća za 12. i 1. mjesec,.Stečajni postupci se žele odgoditi. Želimo budućnost kroz rješenje sa strateškim partnerom. Spremni su doći s planom restrukturiranja što prije. No puno puta smo bili izigrani. Uzet ćemo ovo kao dobro, ali s dozom rezerve, rekao je Cerovac.

– Čudim se ministru na optimizmu. Ponude nije vidio pa ne znam na čemu gaji optimizam. Tisuću radnika je otišlo, tvrtke su pred stečajem, brodovi se otkazuju. Puno je gore nego prijenekoliko mjeseci kad smo bili u ovom studiju na istu temu. Država nema člana uprave i meni to upće nije jasno. Zašto se ne prihvati njemačka ponuda da se otkupi 3. maj od Uljanika, upitao je Komadina objašnjavajući kako je čuo za tu ponudu te da Uljanik ju neće niti razmatrati.

Dodao je da je 3. maj spašavao Uljanik. -Sad bi Brodosplit treba spašavati Uljanik, rekao je te pitao ministra Horvata jer zna tko je Loris Rak, privremeni stečajni upravitelj Loris Rak.

Facebook Komentari