Njemački Transparency International: Na ljestvici percepcije korupcije Hrvatska je pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2017. godinu

Njemačka udruga Transparency International iz Berlina objavila je Indeks percepcije korupcije. Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2018 Hrvatska je na 60. mjestu s 48 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2017. godinu.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2018. godini su Danska s 88, Novi Zeland s 87, te Finska, Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija s 13 i Somalija sa samo 10 bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska s 47 bodova, Mađarska 46 bodova, Grčka s 45 i Bugarska s 43 boda. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 18 bodova.

U odnosu na države u okruženju napredovala je jedino Makedonija za 2 boda. Bosna i Hercegovina ostala je na istom broju bodova, dok su Slovenija, Hrvatska, i Crna Gora pale za 1 bod. Srbija, Albanija i Kosovo pali su za 2 boda.

Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 48, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina 38, a Makedonija i Kosovo 37 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava porastom populizma i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca, objavila je ta organizacija.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Građanima je dosta toleriranja krađe i poticanja neodgovornosti, te izazivanja kontroliranog kaosa u hrvatskom društvu.

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestala je borba protiv korupcije, a pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije.

Njemačka udruga Transparency International iz Berlina ovako je ocijenila stanje borbe protiv korupcije u Hrvatskoj na temelju neimenovanih tajnih izvora.

“Netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka te nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera i u korupciju pridonose padu povjerenja u rad Vlade. Dodatno zabrinjava nedostatak strateških dokumenata, osobito u području odnosa prema medijima i civilnom društvu, kojima bi se vlast jasno odredila prema ključnim akterima koji prate političke procese. Ako želi zaustaviti negativan trend i približiti se prosjeku Europske unije, Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad,”

Korupcija je uzrok iseljavanja građana i rastakanja sustava vrijednosti koji kao društvo nismo izgradili od osamostaljenja do danas. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Facebook Komentari