Kervatin: Ovršni zakon ostaje drakonski, nema razlike između kriminalca i domaćice

Ovršni zakon je kompleksan zakon, a iznad svega je i opasan zakon za zemlje nerazvijene demokracije jer je izvršan, rekla je Kervatin, piše Večernji.

O tome što donosi novi Ovršni zakon razgovarali su s danas u studiju Večernjeg lista s Miriam Kervatin, predsjednicom Udruge Blokirani.

Kervatin je kao članica radne skupine sudjelovala u izradi zakona čiji je nacrt do kraja ovog tjedna na javnom savjetovanju.

Kervatin je rekla da je Ovršni zakon opasan u zemljama u kojima nije razvijena kultura ljudskih prava.

– Ovršni zakon je kompleksan zakon, a iznad svega je i opasan zakon za zemlje nerazvijene demokracije jer je izvršan. Ovršnim zakonom zapravo se reguliraju, a i smanjuju temeljne ljudske i građanske slobode – rekla je Kervatin.

Što se mijenja novim zakonom? Kervatin je rekla da je djelomice došlo do određenih ustupaka – povećat će se razina zaštite za božićnicu, uskrsnicu, namjenska sredstva, donekle će se kontrolirati uloga javnog bilježnika i drugih javnih tijela u procesu…
– No Ovršni zakon i dalje ostaje iznimno drakonski zakon. Možda je najvažnija primjedba da se nisu uvrstile olakotne okolnosti. Znači da se ne pravi razlika između gospodarskog kriminala, teškog kriminala, teških kaznenih djela za koje ustvari takav zakon i postoji i domaćice koja nije platila TV pretplatu – rekla je Kervatin.

Emiciju pogledajte OVDJE.

Facebook Komentari