Ovih sedam namirnica zimi biste trebali izbjegavati

Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja, svježe voće i povrće moguće je kupiti tijekom cijele godine. No to ne znači da biste trebali jesti baš sve što nađete na policama trgovina.

“Što više vremena prođe od branja proizvoda do njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih tvari,” kaže Elizabeth Somer, autorica knjige Eat Your Way to Happiness. Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svježim namirnicama iz okoliša, a izbjegavati onu koja nije “u sezoni”, piše Pun kufer.

Ovo su namirnice koje zimi slobodno možete zaobići:

1. Šparoge

Šparoge se mogu naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljeće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo ”drvenaste” i bez okusa. Umjesto toga odaberite prokulice koje pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C, koji jača imunitet, te vitamina K, koji osnažuju kosti. Najbolje ih je sljubiti s domaćom slaninom.

2. Breskve

Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon kolovoza teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočeka ovo “dlakavo” voće, vjerojatno je tu došlo iz Južne Amerike. Zamijenite ih citrusnim voćem poput naranči, koje su prepune slatko-kiselog soka te drugih vitamina i minerala koji čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

3. Svježi grašak

Slatko i podatno zrnje graška proljetna je poslastica, a smatra se jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tijekom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa. Odlučite se za smrznuti grašak iz škrinje, koji je ubran u jeku sezone te ima okus najbliži “pravoj” stvari.

4. Klip kukuruza

Svježi klipovi u zimskim mjesecima daleko su od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja. Smrznuti proizvodi poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Nađite li na jagode tijekom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive su tvari nestale tijekom dugotrajnog skladištenja. Smrznuto šumsko voće ubrano je tijekom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i savijača.

6. Rajčice

Krajem ljeta rajčice pružaju maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako su nakon toga stajale više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu i okus te količinu likopena. Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu juha, variva i umaka poslužit će i konzervirani pelati te pasirana rajčica. Ako imate mogućnost, odaberite staklenke s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

7. Borovnice

Ne samo da su borovnice iznimno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truljenju. Smrznute su borovnice zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidansa.

Facebook Komentari