24.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Josipović: Sumnjam da se ljevica može dogovoriti oko jednog predsjedničkog kandidata

Josipović: Sumnjam da se ljevica može dogovoriti oko jednog predsjedničkog kandidata

Ivo Josipović, bivši predsjednik države i stranke “Naprijed Hrvatska” emisiji “Intervju tjedna” govorio je među ostalim o prelasku u SDP i pregovorima s GLAS-om. Kazao je da se s gospođom Mrak-Taritaš oko mnogo toga u razgovorima usuglasio, ali je stalo oko toga “koliko će zajednička stranka u sebi imati socijaldemokratskog, a koliko liberalnog”.

– Kolege iz GLAS-a inzistirale su da brend bude liberalni, a mi smo ipak za socijaldemokraciju, kazao je Josipović i dodao da kada se pročulo da postoje razgovori s GLAS-om u “SDP-u su to čuli i prepoznali potrebu ujedinjavanja”.

Na pitanje tko je kontaktirao s njim, Josipović je imenovao Davora Bernardića.

Odgovarajući na komentar da “iz SDP-a u posljednje vrijeme članovi izlaze zbog nezadovoljstva u stranci, a Josipović se ondje vratio”, kazao je da treba prepoznati odgovornost trenutka.

– Postoje prioriteti u politici. Kada sam odlazio iz SDP-a bio sam nezadovoljan. Bez zluradosti moram reći da sve ono što sam govorio tada kao problem SDP-a obistinilo se i to je glavni uzrok sadašnjeg teškog stanja u toj stranci. Tada je to bio moj motiv. No danas mislim da postoje prioriteti u politici, a ljudi koji žele biti odgovorni moraju te prioritete prepoznati, rekao je.

– Danas ući u SDP ne znači ući u vlast i mogućnost da nešto ostvarite, nego da se odlučite na ozbiljan napor jačanja socijaldemokracije. Prepoznajem da u SDP-u ima potencijala i želim sudjelovati u tome, kazao je.

Govoreći o priključenju stranke “Naprijed Hrvatska” SDP-u, Josipović je rekao kako se nada da će većina članova stranke, od njih 1.100, ići u SDP.

Istaknuo je također da je legitimno u strankama postaviti pitanje odgovornosti predsjednika. Pa tako i u SDP-u.

– No, treba se držati statuta. Gospodin Bernardić je izložen neprestanoj paljbi, i prije nego što je izabran. Nije lako plivati u takvim okolnostima, kazao je.

Odgovarajući na pitanje o predsjedničkoj kandidaturi rekao je da ovoga trenutka o tome uopće ne razmišlja. Rekao je i da bez ozbiljne infrastrukture nema uspjeha na predsjedničkim izborima.

Sumnja da se ljevica može dogovoriti oko jednog predsjedničkog kandidata.

Teoretski govoreći, da se eventualno kandidira, na pitanje što bi to bilo različito u odnosu na njegov prijašnji mandat, kazao je da je Hrvatska u njegovom mandatu ušla u EU, ali je pritom spomenuo da je to bio dijelom i uspjeh gospođa Jadranke Kosor i Vesne Pusić.

– U mom mandatu je započela oštro borba protiv korupcije. Predsjednik Srbije je došao u Hrvatsku i poklonio se na Ovčari, rekao je Josipović, a urednica i voditeljica emisije Jasmina Popović kazala je da je tada predsjednik bio jedna druga osoba.

Josipović je nastojao objasniti odgovornost funkcije predsjednika Republike u odnosu na premijera, a komentirao je i neuspjelu kupovinu borbenih zrakoplova.

Najnovije

Još iz rubrike