Istraživanje: Muževi izazivaju više stresa kod žena nego djeca

Da majčinstvo može biti prepuno stresnih situacija dobro znaju sve mame. No, da muževi mogu izazivati još više stresa od djece, sada je dokazala i znanost.

Istraživanje koje je proveo američki portal Today pokazalo je da više od 7000 majki u SAD- u svoju razinu stresa ocjenjuje visokom ocjenom 8,5 od mogućih 10. No, istraživanje je pokazalo i jednu zanimljivu činjenicu: skoro polovica ispitanica (točnije njih 46 posto) kao glavni uzrok stresa navele su ni više ni manje, nego- svoje muževe.

Istraživanje je pokazalo da većina majki postaje nervozna i pod većim stresom ukoliko nemaju dovoljno vremena u danu da izvrše sve obaveze koje su pred njima. Čak 75 posto žena izjasnilo se kako same izvršavaju većinu kućanskih, ali i roditeljskih obaveza, što je zaista porazna statistika. No, ni tu nije kraj: jedna od pet žena izjavila je kako za njih najveći izvor stresa u svakodnevnom životu proizlazi iz činjenice da nemaju dovoljno podrške i pomoći od strane partnera.

Prema istraživanjima sa Sveučilišta u Padovi, visoke razine stresa igraju veliku ulogu u daljnjem odnosu partnera, kao i zdravlju te dugovječnosti, prenosi Providr. Istraživanja su pokazala kako u starijoj dobi, nakon smrti supruge, zdravlje muškarca počne naglo propadati, dok u slučajevima u kojima suprug prvi umre, žena postaje zdravija te pokazuje poboljšanje u vladanju stresom i depresijom, prenosi Novi list.

Facebook Komentari