Relković: Svaka Bandićeva pohvala da HDZ-u drži ruku, HDZ-u je uteg

Ad

U N1 Studiju uživo gostovao je politički analitičar Ivica Relković.

Što nam fotomontaža govori o snazi obavještajnog podzemlja?

“Moramo se suzdržati od lakonskih komentara. Zašto – jer imamo aferu SMS, gdje smo vidjeli da je njegov vozač i neki drugi ljudi, do same predsjednice – da su imali kontakte s takvim podzemljem, ljudima takvog kalibra. Ovdje mi ne znamo kamo će ovo ići – je li to opet nešto unutar odnosa u vladajućem spektru ili na desnici ili je u pitanju nešto gdje ministar Tomislav Tolušić ima ovaj dio ministarski, poslovni, pa nekom nije na raspolaganju, što on sugerira.”

Ministar Tolušić je sam, prije istrage, optužio poljoprivrednu mafiju?

“Po tome vidimo da je moguće očekivati razne rasplete. I brzina reakcije Vlade pokazuje da što prije se želi maknuti od bilo kakve negativne situacije za ministra Tolušića. Ne želi se ostaviti afera da danima traje, da se nad njime radi upitnik. On je u prvoj minuti postavljen kao osoba koja je napadnuta.”

Spominje se mogućnost da je ovo nastavak unutarnjih sukoba u HDZ-u. Ministar se uvijek spominjao kao čovjek blizak Milijanu Brkiću, koji je u aferi SMS oštećen i oslabljen?

“Ako ste s nekim bili bliski, a vaše je naknadno opredjeljenje stati suprotno, možete izazvati borbu koju mi na površini ne vidimo. Ali ne možemo govoriti.”

Sumnja se u obavještajne s lužbe drugih država?

“Ključno je kako se država odnosi prema onima koji ovo proizvode. Kako će završiti afera SMS i hoće li se otići do kraja da se vidi tko je tu bio umješan? Ključni problem bi mogao biti ako u istrazi to zahvaća strukture unutar službi i onda se ne želimo tome posvetiti.”

U Saboru je najavljena interpelacija protiv ministra Damira Krstičevića?

“U većini zemalja za puno manje stvari ministri to povlače da bi vlastitoj strani dali dodatnu prednost. Jer vi ste zarobljenik onog što se u tom procesu dogodilo i vi ste slaba točka, osim ako netko ne želi da ta slaba točka bude gromobran i privlači udarce.”

Kako komentirate premijerov incident u Saboru s Nokolom Grmojom?

“Imamo čistu situaciju nastavka rasprave koja više nije na razini onoga što je očekivana politička rasprava. To je podizanje tenzije i jednom premijeru to nije dobra slika.”

Ministar Tolušić prijeti zatvorom?

“On ne bi trebao ići u komentiranje bilo čega.”

Gordan Jandroković izjavljuje da neće pristati na ucjene Milana Bandića, premijer onda spušta loptu – koliko su realni prijevremeni izbori?

“U statusu HDZ-a s prednošću, uvijek su mogući kao taktički potez. Ali ja ovdje vidim poruku odljepljivanja od utjecaja Bandića. Bandićev način djelovanja, utjecaj i repovi ne odgovoraju HDZ-u dugoročno, čak ni u prilasku izbora. Svaka pohvala Bandićeva da HDZ-u drži ruku je HDZ-u je uteg. I to je potencijalna Jandrokovićeva izjava – da se od utega distancira.”

Facebook Komentari