Čini se da Ćorić stvarno šalje nuklearni otpad stranačkom kolegi Žiniću

U Zagrebu je održana 12. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja ugovora između Hrvatske i Slovenije vezano za ulaganja, korištenje i razgradnju otpada iz nuklearne elektrane Krško.

Sjednicu su vodili su je hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i slovenska ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek. Dvoje ministara suglasno je da NEK posluje sigurno i financijski uspješno. Međutim, rješenje za problem odlagališta nuklearnog otpada još uvijek nije pronađeno.

Na pitanje koja je opcija za Sloveniju bolja, Bratušek je naglasila da bi za obje države najpovoljnije bilo zajedničko rješenje, a u tom je kontekstu istaknula odlagalište u Vrbini, kraj Krškog. Na novinarski upit inzistira li Hrvatska i dalje da se u skladištu u Vrbini skladišti sav radioaktivni otpad a ne samo iz NEK-a, hrvatski ministar Ćorić kaže da će zajednička skupina analizirati sve segmente funkcioniranja budućeg odlagališta.

– Hrvatska strana mora promišljati o svom radioaktivnom otpadu, a to je na teritoriju RH. U Čerkezovcu (Trgovska gora) ne bi trebalo biti privremeno skladište. Rješenje u Čerkezovcu ukoliko se u tom smjeru bude išlo, a Nacionalnim planom je to predviđeno – u slučaju neiznalaženja dogovora dviju stanja bilo bi trajno stanje, izjavio je nakon sastanka ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Dodao je kako je rok za preuzimanje otpada iz nuklearke 2025. godina.

Upitan je li hrvatska spremna na ozbiljne političke prigovore iz BiH, jer je Trgovska gora neposredno uz granicu s BiH, kazao je da će se svaki argumentirani prigovor ozbiljno razmotriti. Hrvatska mora imati na umu održivo pravno, okolišno i financijski održivo rješenje za zbrinjavanje cjelokupnog radioaktivnog otpada s hrvatskog teritorija, poručio je Ćorić.

– Radna skupina koja je osnovana na razini Međudržavnog povjerenstva pokušat će dati odgovore na ova pitanja. No, isto tako, kao što slovenska strana promišlja o zajedničkom rješenju na području Republike Slovenije, koje je u dosadašnjoj fazi podrazumijevalo prije svega otpad iz NEK-a, dopustite da hrvatska strana mora promišljati o svom radioaktivnom otpadu koji se nalazi na hrvatskom teritoriju, rekao je.

Dodao je, međutim, da i s hrvatske i sa slovenske strane postoji jasan cilj da se taj problem mora riješiti. Na upit da li se na današnjoj sjednici razgovaralo i o hrvatskom članu Uprave NEK-a (Hrvoju Perhariću), Ćorić je rekao da nije, da hrvatskom članu Uprave NEK-a mandat istječe krajem ove godine te da će do toga roka hrvatska strana kandidirati člana Uprave NEK-a, piše HRT.

Dumbović protiv problema, migranata, i nuklearnog smeća, ali zato HDZ-ov Žinić dovodi migrante kod Petrinje

Facebook Komentari