Kuščević ide u izmjene pravila oko referenduma, a inicijativama poručuje da uzmu dobrog pravnog savjetnika

Ministar uprave Lovro Kuščević dao je danas izjavu u povodu rješenja Ustavnog suda da odbaci zahtjeve Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Građanske inicijative Narod odlučuje.

“Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao. Još jednom je pobijedila demokracija.” kazao je ministar Lovro Kuščević.

Odluka o referendumu sada je na Saboru.

“Htio bih da Sabor što prije donese svoju odluku. Nažalost Zakon o referendumu je manjkav, nedostaju propisani rokovi, Sabor nema definiran rok u kojem mora donijeti odluku i to je jedan od razloga zašto smo krenuli u izmjene i dopune zakona. Već sutra će se održati sjednica radne skupine koja radi na izmjenama zakona. Želimo definirati sve rokove ovim promjenama, i za prikupljanje potpisa i provjeru itd. Mislim da će novi zakon pridonijeti transparentnijoj i boljoj provedi referenduma.” najavio je ministar.

Odbacio je tvrdnje građanskih inicijativa da je ministarstvo uprave odugovlačilo cijeli proces provjere potpisa. “Napravili smo sve u tridesetak dana, uputili Vladi, a Vlada Saboru. Mislim da je korektno što je Sabor čekao odluku UStavnog suda. Ne vidim tu odugovlačenje.” ustvrdio je ministar.

Ne misli da se Sabor mora javiti Ustavnom sudu kako tvrde inciajtice. “Sve je precizno objašnjeno, tko zna čitati znat će to pročitati” poručio je ministar. Očekuje da će Sabor uskoro zaključiti da inicijative nisu uspjele skupiti zakonom propisan broj važećih potpisa i da neće raspisati referendum.

Na upit da će se inicijative obratiti Europskom sudu pravde ministar odgovora kako je dobro da su uporne i poručuje im da uzmu dobrog pravnog savjetnika koji će biti u stanju čitati sve presude i mišljenja.

“Zakon o referendumu će prekinuti pravnu dvojbu i donijet ćemo bolji zakon kako bi naši građani mogli iznijeti svoja mišljenja. Zakon će u prvom tromjesečju biti spreman nakon toga ide u Sabor.” najavio je ministar. Na pitanje hoće li se novim zakonom definirati o čemu se neće moći odlučivati na referendumu ministar odgovara da će na to pitanje odgovoriti stručnjaci iz radne skupine jer su oni najkompetentniji za to.
Ustavni sud danas je, podsjetimo, odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”.

Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i ministarstva i da je ta procedura poštivana, a konačna odluka je na Saboru”, kazao je Miroslav Šeparović, prenosi N1.

Facebook Komentari