Ljudska prava: Srbija je među deset najtuženijih zemalja svijeta, pred Sudom u Strasbourgu oko 1900 predstavki

Srbija je u neslavnom društvu zemalja protiv kojih su njihovi građani podigli najviše tužbi Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog ugrožavanja prava, a prednjači i po broju izgubljenih postupaka.

Europski je sud od 2004. donio ukupno 192 presude u postupcima protiv države Srbije, od kojih je u 179 utvrđena povreda prava zajamčenih Europskom konvencijom o ljudskim pravima, a u njih 12 da ljudska prava nisu narušena. Prema saznanjima beogradskih Večernjih novosti, zbog gubitka sporova pred Europskim sudom za ljudska prava Srbija je prošle godine morala na ime naknade isplatiti građanima koji su je tužili više od 220.000 eura, što je znatno više nego 2017., kada je isplatila 147.000 eura.

Najviše tužbi prošle godine podnijeli su Rusi protiv svoje države, više od 11.000, iza njih su Rumunji, Ukrajinci, Turci Zalojani, Azerbajdžanci, Armejci, Gruzijci, Srbi i Poljaci.

Od 19. rujna 2006., kada je donesena prva presuda u postupku protiv Srbije, pa sve do kraja prošle godine ukupna odšteta koju je Srbija morala platiti dostigla je čak 21 milijun eura, kažu u srpskom Pravobraniteljstvu.

Trenutno je pred Sudom u Strasbourgu oko 1900 predstavki protiv Srbije i po tome je Srbija među deset najtuženijih zemalja svijeta, doduše na devetom mjestu.

Situacija je ipak bolja nego prije nekoliko godina, kada je Srbija bila među top tri, i to zahvaljujući masovnim tužbama rezervista koji nisu dobili naknadu u vrijeme mobilizacije i NATO bombardiranja Srbije 1999., piše Glas Slavonije.

Share This Article