Istraživanje IPSOS-a pokazalo da je Amsterdamska koalicija na drugom mjestu po preferencijama birača za EU-izbore, jači i od SDP-a i Živog zida

Koalicijsku izbornu listu predvoditi će IDS čiji će kandidat biti na prvom mjestu, slijedit će GLAS, HSS i HSU, no budući da se bira po preferencijalnom načelu, u Europski parlament ići će kandidat koji osvoji najveći broj glasova

Amsterdamska koalicija stranaka lijevog i liberalnog političkog centra sve je brojnija, a ako je vjerovati istraživanjima rejtinga političkih stranaka, i sve popularnija među biračima. Nakon što se političkom savezu IDS-a, HSS-a i GLAS-a ovog tjedna priključio Primorsko goranski savez (PGS), objavljeno je kako koalicija dobiva podršku od 12,5 posto birača za svibanjske europske izbore. Prema istraživanju agencije IPSOS PULS, prvi je HDZ s 20,1 posto glasova, dok su stranke Amsterdamske koalicije na drugom mjestu s 12,5 posto, a slijede SDP i Živi zid.

Širenje Koalicije

Širenje Amsterdamske koalicije nastaviti će se narednih tjedana, jer će im pristupiti Hrvatska stranka umirovljenika čija bi stabilna biračka potpora mogla pripomoći da u Bruxellesu – kako se nadaju – imaju dva europska zastupnika. Koalicijsku izbornu listu predvoditi će IDS čiji će kandidat biti na prvom mjestu, slijedit će GLAS, HSS i HSU, no budući da se bira po preferencijalnom načelu, u Europski parlament putovati će kandidat koji osvoji najveći broj glasova. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš biti će posljednja, dvanaesta na listi, dok će HSS-ov predsjednik biti na pretposljednjem mjestu.

Širenje Amsterdamske koalicije iznimno pozitivno ocjenjuje Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

– Službeno pristupanje PGS-a Amsterdamskoj koaliciji znači da smo korak bliže našem cilju – uspostavi ravnoteže na domaćoj političkoj sceni koja je, nažalost, ozbiljno narušena u korist desnice i radikalne desnice. PGS je na području Rijeke i Kvarnera sinonim za dosljednost u politici. Vrijednosti koje PGS uporno zastupa, a što je još važnije i primjenjuje, u potpunosti oslikavaju Hrvatsku kakvu želi Amsterdamska koalicija – modernu i progresivnu Hrvatsku, čije se društvo temelji na znanju, inovativnosti i prije svega, na brzom i učinkovitom pravosuđu, kaže Miletić i dodaje: – Do izbora nas dijeli 130 dana. Sasvim dovoljno da Hrvatskoj damo mogućnost pravog izbora.

Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a, naglašava da se njegova stranka „već duži niz godina na ovim prostorima bori za otvoreno, razvijeno i moderno društvo.”

– Svjesni smo razine odgovornosti koja je pred nama. Na političkoj sceni jedini smo nažalost koji će se sutra moći suprotstaviti desnici, pa i jednako opasnim populističkim opcijama. I ništa nas ne može obeshrabriti, kaže Vasilić, piše Glas Istre.

Facebook Komentari