Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Danas se obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Riječ je o jednom od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena.

O svim koracima – kako spriječiti, pravodobno prepoznati i zaustaviti posljedice ove bolesti – građani će se moći educirati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati priliku razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Unatoč činjenici da je ovo jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo, koje dokazano vjerojatnost obolijevanja svodi na minimum, brojne žene svih dobnih skupina zbog nedovoljne edukacije, zanemarivanja redovitih pregleda, ali i predrasuda prema cijepljenju nađu se u tužnoj statistici umrlih od ove bolesti.

Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 glavni su čimbenici u nastanku raka vrata maternice. Unatoč čestoj predrasudi da su muškarci samo prijenosnici virusa koji ne trpe posljedice infekcije, dokazano je da i oni mogu oboljeti od genitalnih bradavica i nekoliko vrsta raka. Upravo je zato vrlo važno podignuti svijest o važnosti cijepljenja ne samo djevojčica, nego i dječaka jer se oba spola u odrasloj dobi mogu zaraziti HPV-om i oboljeti od raka, piše HRT.

Facebook Komentari