Erdogan promijenio ploču: Više ne misli da je Daytonski sprazum uklesan u kamenu, spreman je na promjene

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otputovala je u jednodnevni posjet Turskoj, uzvrativši tako predsjedniku Erdoganu za njegov posjet Hrvatskoj 2016. godine.

Dvoje čelnika razgovarali su o jačanju gospodarske suradnje, ali i situaciji u jugoistočnooj europi s naglaskom na BIH, Kosovo i Makedoniju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, na RTL-ovo je pitanje o složenosti političke situacije u Bosni i Hercegovini dao očekivan odgovor. Nije ušao u sam meritum, u promjenu izbornog zakonodavstva koje se nije dogodilo do izbora. Znamo da je o tome, točno prije godinu dana u Ankari razgovarala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tada je Bakir Izetbegović burno reagirao optuživši hrvatsku predsjednicu i Hrvatsku da se miješa u unutarnju politiku susjedne države.

Kod Erdogana su, u odnosu na tada, ipak vidljive nekakve promjene. Kada govori o Daytonskom sporazumu kaže da je spreman da se dogode određene promjene, a znamo da je prije godinu dana, govoreći o Daytonskom sporazumu govorio kao o nečemu uklesanom u kamenu.

Pitali su ga, konkretno vezano uz izbore održane u listopadu prošle godine, a koji su završili znamo kakvim rezultatom, razumije li poziciju Hrvata u toj zemlji, shvaća li njihovo nezadovoljstvo činjenicom da je hrvatski član Predsjedništva odabran i uz dio bošnjačkih birača.

“Svi oni koji dođu za glasačku kutiju su slobodni da donose odluku koji oni žele. Ja ne mogu sad ovdje pretpostavljati koliko je Bošnjaka glasalo za Komšića, a koliko za druge predstavnike. Stvarno ne znam jer nemamo direktnu računicu. No, dva plus dva je četiri”, poručio je Erdogan.

Najavio je ponovni dolazak u Hrvatsku te kako će sa sobom povesti brojne gospodarstvenike i to one potencijalne ulagače, piše RTL.

Facebook Komentari