Zbog gripe u Vukovaru i Vinkovcima zabranjeni posjeti bolesnicima u bolnicama

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana zbog opasnosti od širenja gripe od danas je na snazi zabrana posjeta pacijentima koja će trajati sve dok bolest ne počne jenjavati.

-Naši su liječnici primijetili da u ambulantama ima dosta pacijenata sa simptomima gripe tako da smo donijeli odluku i od danas su zabranjeni posjeti bolesnicima. Preporučujemo svima koji ne moraju da ne dolaze u bolnicu kako se virus ne bi proširio među pacijentima, posebice onima teško bolesnima, poručila je ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr. Vesna Bosanac te dodala kako još nitko od oboljelih od gripe nije hospitaliziran u vukovarskoj bolnici.

Posjeti su zabranjeni i u vinkovačkoj bolnici u kojoj je do sada liječeno šestero oboljelih, dvoje je još na intenzivnoj njezi, ali nije u opasnosti.

Vukovarsko-srijemska županija bila je jedna od županija s najmanjim brojem oboljelih, no prema riječima dr Kate Krešić, ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo do sada je prijavljeno oko 170 oboljelih što ukazuje na uzlazni trend obolijevanja.

Stoga dr Bosanac preporučuje cijepljenje kao najučinkovitiju zaštitu od ove zarazne bolesti i primjenu dobro poznatih preventivnih mjera poput redovitog pranja ruku, provjetravanja prostorija, izbjegavanja zatvorenih prostora s velikim brojem ljudi te prikladnu obuću i odjeću.
-Još uvijek nije kasno za cijepljenje jer će gripa sigurno trajati najmanje mjesec i pol do dva, kaže dr Bosanac.

Simptomi gripe su povišena temperatura, bol u mišićima, groznica, grlobolja, kašalj i začepljen nos.

-Ako dođe do obolijevanja potrebno je mirovati do izlječenja, skidati povišenu tjelesnu temperaturu, uzimati dovoljno tekućine te kontaktirati svoga liječnika primarne zdravstvene zaštite ukoliko je potrebno, poručuje dr Bosanac, piše Hrvatski radio Vukovar.

Facebook Komentari