Migranti kolabirali od hladnoće i umora: Više djece i dvije trudnice prevezli u gospićku bolnicu, policajci ih nosili kroz visoki snijeg

Na objedinjeni hitni bolnički prijem gospićke bolnice u utorak navečer dovezene su četiri žene sa sedmero djece u dobi od jedne do 10 godina. Među ženama su i dvije trudnice u visokom stupnju trudnoće, rekla je za dnevnik.hr ravnateljica OB Gospić.

Sedmero djece migranata koji su s roditeljima u utorak iz BiH krenuli pješice preko planine Plješevice pretrpjelo je ozebline, a nekoliko njih je i kolabiralo od dehidracije i iscrpljenosti te su u utorak navečer dovezeni u Opću bolnicu Gospić.

Kako je za DNEVNIK.hr rekla ravnateljica OB Gospić mr. dr. med. Sandra Čubelić, na objedinjeni hitni bolnički prijem u utorak navečer dovezene su četiri žene sa sedmero djece u dobi od jedne do 10 godina. Među ženama su i dvije trudnice koje su zadržane u bolnici.

“Djeca su pregledana, rehidrirana i utopljena te iza ponoći s još dvije žene predana policiji na daljnje postupanje. Dvije žene, obje u visokoj trudnoći, još će danas ostati u bolnici”, kazala je dr. Čubelić.

MUP-ovo priopćenje

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli granicu RH, piše MUP na svojim službenim stranicama.

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić.

Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova u prosincu je upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

– I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata, stoji na službenim stranicama MUP-a RH.

Facebook Komentari