Prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj

Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora kako bi razgovarali o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2), gdje je istaknuo kako je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge.

U uvodnom govoru podsjetio je da postojeća podjela na dvije regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 godine. Kazao je da je bilo puno rasprava o tome koliko je to dobro ili loše.

– U procesu smo razmatranja novoga prijedloga podjele prostornih jedinica. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažirali smo Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine, kazao je Plenković.

Rekao je da sastanak ima cilj konzultirati se sa županima koji su većinom dobro upoznati s tematikom te imaju iskustvo.

– Vladi je važno što vi mislite o tome i imate li neke sugestije i prijedloge za koje smo otvoreni, dodao je.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2.

– Upravo stoga je napravljena studija koja je analizirala statističke i ekonomske pokazatelje u 2018. godini kako bi se imala kvalitetna podloga da bi se pokazale koje su to moguće varijante za donošenje ove odluke, rekla je Žalac.

– Do 1. veljače Vlada mora donijeti odluku i Državni zavod za statistiku mora predati Eurostatu ovu odluku. Ideja je da nerazvijeni dijelovi Hrvatske dobivaju više, a razvijeniji dijelovi se na neki način mogu sami nositi s onim što je pred njima, dodaje.

Razina NUTS 1 je ona koja se odnosi na broj stanovnika od 3 do 7 milijuna ljudi, NUTS 2 od 800.000 do 3 milijuna, a NUTS 3 od 150.000 do 800.000 stanovnika.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, piše HRT.

Facebook Komentari