Evo što je Penava rekao nakon razgovora s Plenkovićem u Vladi

“Nismo raspravljali o mjestu SDSS-a u vladajućoj koaliciji. Jučer sam govorio o pozitivnim aspektima procesa mirne reintegracije i zahvalio sam se i pripadnicima srpske manjine koji su to prihvatili i nastavili s nama izgrađivati Hrvatsku. Ukazao sam i na probleme poput neustajanja navijača i učenika koji slušaju nastavu na srpskom i koji ne ustaju na hrvatsku himnu. Ukazao sam i na poklon grada Splita… Fascinantno je da su mediji iz jučerašnjeg obraćanja izašli s temom da izlazim iz HDZ-a”, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nakon sastanka u Banskim dvorima.

Na pitanje razumije li premijer, odgovara: “Kao gradonačelnik grada Vukvoara, sve vas molim da od mene ne očekujete da se odričem vrijednosti Domovinskog rata. Što se tiče stava HDZ-a i premijera, obavli smo prijateljski razgovor, ja sam i dalje ovdje, unutar svoje stranke i komuniciram vrijednosti Domovinskog rata.”

“Državnu politiku zna se tko vodi, međutim, kada u Vukovaru, gdje su ljudi ginuli zbog hrvatskog grba i himne, netko ostane sjediti, nemojte mi odbijati pravo da istupim i kažem da je to neprihvatljivo”, rekao je Penava.
Odgovarajući na pitanje zašto nije zatražio sastanak s premijerom prije javnog istupa, Penava kaže: “Možda mi fali političkog iskustva. Žao mi je što se oko nekih stvari nisam koordinirao, ali to sam ja. Zahvaljujem i premijeru i stranci što takve stvari dopušta.”

Je li SDSS kriv što se djeca ne ustaju na hrvatsku himnu?
“Sam sam prosvjetar, mogli bi to dugo analizirati. Vidjeli ste izjave da djecu uče svojoj povijesti, a ne povijesti Domovinskog rata. Lako ćete doći do toga kako države u okruženju uče svoju povijest. Siguran sam da svi ti koji našoj državi ne žele dobro žele da gradonačelnik Vukovara dođe u konflikt sa svojom vladom i strankom. Svi trebamo uložiti napore kako bismo zaštitili vitalne hrvatske interese”, kaže Penava.
Dio medija spekulirao je kako bi Penava mogao napustiti HDZ, te da bi Penava mogao na europske izbore sa stankom Brune Esih.
“Ostajem u HDZ-u. Jedino ako premijer pogriješi pa me stavi na listu HDZ-a. Ostajem u Vukovaru”, poručio je Penava.
Na pitanje treba li se zahvaliti SDSS-u na suradnji nije htio odgovoriti.

“Iznio sam momente koji su mi bitni. Imam mišljenje o tim stvarima, ali neću ga podijeliti s vama”, kaže, prenosi N1.

“Ne volim da se netko petlja u ingerencije koje imam u Vukovaru i ne volim se tako petljati drugima u posao”, zaključuje.

Podsjetimo, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će razgovarati s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom istaknuvši kako Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a.

“Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan vidi li, kao Penava, konstantnu velikosrpsku agresiju od strane predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u utorak je najavio da će obavijestiti sve međunarodne institucije – pokroviteljice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, od UN-a do EU-a, o izjavama gradonačelnika Vukovara HDZ-ovog Ivana Penave da “postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj”, a da je Vukovar “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.

Penava okarakterizirao Plenkovićevog partnera SDSS kao nositelja velikosrpske politike

Facebook Komentari