20.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Brkić: Razumijem Penavu; Glavaš: Mogu reći da bi netko mogao završiti u...

Brkić: Razumijem Penavu; Glavaš: Mogu reći da bi netko mogao završiti u loncu; Kuščević: Pozivam ga da radimo na pomirenju, a ne svađama i podjelama

Mnogo je reakcija na jučerašnju konferenciju za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na jučerašnjoj konferenciji za novinare ustvrdio je da je Vukovar “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.

“Moramo biti svjesni povijesne istine da je na Republiku Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija i da je Vukovar posebno bio izložen toj agresiji i državne institucije trebaju učiniti sve da se zločinci privedu pravdi i da se to riješi”, rekao je Milijan Brkić.

“Razumijem Penavu, jer on svaki dan sluša te priče, ali isto tako sam u više navrata naglasio da sve probleme koje imamo moramo rješavati razgovorom. I predsjednik HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković, rekao je da će razgovarati s Penavom i nadam se da će se to riješiti”, rekao je Brkić.

Brkić je istaknuo da je suradnja s nacionalnim manjinama već dvije godine na snazi te da ne vidi što se to posebno dogodilo, posebice na današnji dan, kad se obilježavaju obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja, da bi se to dizalo na neku višu razinu i od toga se stvarale nekakve priče, prenosi N1.

Penavin posao je da brine o Vukovaru, a ne da vodi državnu politiku

I ministar uprave Lovro Kuščević reagirao je na Penavine izjave. ”Penavin posao je da brine o Vukovaru, a ne da vodi državnu politiku. Pozivam ga da nastavi razvijati projekte od interesa za Vukovar, zajedno s Vladom, te da radimo na pomirenju, a ne na svađama i podjelama”, rekao je Kuščević.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je ocijenio da izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nisu udar na vrh HDZ-a. “To nije udar na vrh HDZ-a, to je njegovo mišljenje koje je on iskazao i što se toga tiče mislim da treba voditi brigu o stavovima predsjedništva i vrha stranke, a ovo su stavovi ljudi koji žive na tim prostorima”, kazao je Bošnjaković uoči konferencije “Muslimanske zajednice u Europi – prava i dužnosti”.

Na Penavinu izjavu reagirao je i HDSSB-ovac Branimir Glavaš, rekavši da se ne može gradonačelnik jednog malog grada baviti visokom politikom. “On ima puno više posla u gradu, treba to rješavati, ovo je ipak pitanje državne politike”, kazao je i dodao:

“Jako mi je čudno da se jedan gradonačelnik usudi ulaziti u sferu visoke politike, bolje se vidi odozgo nego iz istočne Slavonije”.

Na pitanje što misli hoće li biti sankcija za Penavu, odgovorio je: “S obzirom na moje političko iskustvo, mogu reći da bi netko mogao završiti u loncu”.

“Mislim da bi se gradonačelnik Penava trebao baviti razvojem Grada Vukovara, a da se ne bavi državnom politikom”, rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Penava okarakterizirao Plenkovićevog partnera SDSS kao nositelja velikosrpske politike

Milinović Penavi nakon Plenkovićeve izjave: E to ti je tako i ja sam bio “nadležan” kao i ti i mnogi drugi kada je trebalo skupljati glasove za parlamentarne izbore

Plenković o SDSS-ovoj velikosrpskoj politici: Nije Penava tu da vodi stranku

Najnovije

Još iz rubrike