U Finskoj predsjednik i premijer zgroženi najnovijim slučajevima silovanja djevojčica, razmišljaju o ukidanju dvostrukog državljanstva i deportacijama migranata

Čini se da je skandal koji je potresao Finsku krajem 2018. godine eskalirao, što je najoštrije osudio finski predsjednik Sauli Niinistö, kao i premijer Juha Sipilä čime su potaknuli i obnovili javne pozive da dvojnim državljanima i azilantima, seksualnim prijestupnicima ukinu finsko državljanstvo.

Policija u Ouluu na sjeveru Finske pokrenula je preliminarnu istragu o četiri nova slučaja seksualnog zlostavljanja djevojčica mlađih od 15 godina.

U isto vrijeme slična istraga nad osumnjičenim migrantima odvija se u glavnom gradu Helsinkiju, provedeno je niz uhićenja, prenosi nacionalni medij Yle.

Ove policijske istrage uslijedile su nakon prošlog kruga istraga u studenom lani, kada je osam muškaraca s imigrantskim porijeklom uhićeno zbog sumnje da su sudjelovali u bandi koja je zlostavljala desetgodišnje djevojčice.

Prema policiji Oulu novootkrivena kaznena djela navodno su se dogodila tijekom ljeta 2018. godine. Do sada su u vezi s tim zločinima uhićene tri osobe iz inozemstva. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Kai Mykkänena, osumnjičeni u najnovijim napadima došli su u Finsku iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Neki od osumnjičenih muškaraca su finski državljani, a neki čekaju odluke o azilu.

U Helsinkiju su trojica migranata zadržana u subotu zbog sumnje u teško seksualno zlostavljanje djece i silovanje. Prema riječima dužnosnika, niz kaznenih djela dogodio se tijekom protekla dva mjeseca u istočnom Helsinkiju. Međutim, policija je odbila otkriti broj žrtava i njihovu dob, kao i dati dodatne pojedinosti.

Premijer Juha Sipilä izrazio je “tugu i gađenje” zbog novog niza seksualnih zločina, a kaže i da razumije zabrinutost i ljutnju koju osjećaju mnogi Finci.

U izjavi za javnost Sipilä je naglasio da bi svi koji dolaze u Finsku trebali poštivati finske ​​zakone i načelo osobnog integriteta, a posebno je istaknuo da finski sustav azila ne može zaštititi kriminalce. Sipilä je nazvao napade “potpuno nehumanim i za svaku osudu”.

Predsjednik Sauli Niinistö nazvao je razvoj događaja “neprihvatljivim”, a zločine “nehumanim”.

“Nepodnošljivo je da su neki ljudi koji su od nas tražili, pa čak i dobili azil, ovdje donijeli zlo i stvorili nesigurnost”, kazao je predsjednik u izjavi, ističući kako je pravo na osobni integritet jedan od stupova finskog društva.

Ministar unutarnjih poslova Kai Mykkänen ponovio je svoje stajalište da dvojnim državljanima koji su proglašeni krivima za teške seksualne napade treba oduzeti finsko državljanstvo, što je mjera koju je predložio ranije, u prosincu.

“Ako netko prekrši jednu od naših osnovnih vrijednosti, fizički integritet druge osobe, smatram da je to nacionalna prijetnja”, rekao je Mykkänen nacionalnoj televiziji Yle. “Neprihvatljivo je da netko dolazi u Finsku u potrazi za sigurnošću samo da bi stvorio više nesigurnosti. Ti zločini nemaju mjesta u ovoj zemlji i ne možemo dopustiti da se tako ostane”.

Desničarska politička stranka Blue Reform zahtijevala je da se tražitelji azila koji počine seksualne zločine protjeraju. Šef “Plave reforme” Sampo Terho naglasio je kako je njegova stranka za “oštrije kazne, veću kontrolu imigracije i brze prisilne deportacije”.

Nasuprot tome, predsjednik Niinistö je pozvao na “otvorenu i pragmatičnu raspravu”, naglašavajući da se migrantima treba dati prilika da se nastane u Finskoj “bez obzira na podrijetlo”.

Prema statistici Finske, strani državljani su nerazmjerno zastupljeni u seksualnim zločinima. U 2017. godini 693 finska državljana osumnjičena su za silovanje, a 286 stranaca koji u Finskoj čine samo 6,9 posto stanovništva.

Strava u Njemačkoj: Migrant nožem ubio dijete u utrobi majke

Facebook Komentari