Plenković o SDSS-ovoj velikosrpskoj politici: Nije Penava tu da vodi stranku

U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u ponedjeljak popodne održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu je dao Andrej Plenković, premijer i predsjednik HDZ-a.

Plenković je komentirao Krstičevićevu izjavu da su nakon propale nabave izraelskig borbenih aviona “najbliži američkim F-16 te da od SAD-a Hrvatska očekuje ponudu koja se ne može odbiti.”

“Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika”, rekao je u ponedjeljak nakon sjednice Vlade ministar Krstičević.

Na pitanje je li se Krstičević istrčao sa svojom izjavom i je li realno to što ministar govori, Plenković je odgovorio: “Nema još nikakve odluke, nove ponude, sve će ići u vremenskom kalendaru koji je pred nama. U ovom trenutku jedino što je bitno je da je ono što je odlučeno 29. ožujka stavljeno van snage.”

“Ne znam što je točno rekao, danas je bilo jako puno izjava, jedino meritorno i bitno je ovo što vam ja sada govorim.”, dodao je Plenković.

Komentirao je I izjavu Vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je optužio Pupovca i SDSS za “dosljednu velikosrpsku politiku”. Kaže da o njoj nije bilo riječi na Predsjedništvu jer nije za nju ranije znao.

“Razgovarat ću sa gradonačelnikom Penavom, ono što je važno je da se politika HDZ-a kao stranke temelji na svim postignućima i procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, suživota, osobito između hrvatskoga naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske. Sutra je 15. siječnja, 27. obljetnica međunarodnog priznanja rh i 21. obljetnica mirne reintegracije i da su to za nas vrijednosti na kojima trebamo raditi i koje trebaju omogućiti bolji suživot u odnosu na ono što je bilo prije”, katao je Plenković i dodao:

“Gospodin Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a, u njegovoj su odgovornosti aktivnosti koje se tiču grada Vukovara. Politiku HDZ-a vodi vodstvo stranke, predsjednik, Predsjedništvo, ljudi koji su ovdje.”

Plenković je negativno odgovorio na upit vidi li Penavinu konferenciju za novinare kao “udar” na njega i vodstvo stranke te dodao kako je vrh stranke zadovoljan što HDZ ima rejting 29 posto i što je najjača stranka, nosi se s brojnim izazovima u državi i radi u najboljem interesu Hrvatske.

Upitan namjerava li ratificirati međunarodni sporazum o granici s Bosnom i Hercegovinom, a što je zatražio presjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovorio je kako bi bilo dobro da BiH ratificira taj sporazum koji je u privremenoj primjeni od 1999. i na temelju kojeg Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju, prenosi N1.

Penava okarakterizirao Plenkovićevog partnera SDSS kao nositelja velikosrpske politike

Facebook Komentari