Krstičević nakon poništenja natječaja: Možda idemo na nove F-16 Block 70/72

Damir Krstičević nakon poništenja natječaja za nabavku borbenih zrakoplova na Vladi rekao je novinarima: “Možda idemo na nove F-16 Block 70/72, možda manje primjeraka, ali vidjet ćemo”. Očekujemo ponudu od SAD-a, istaknuo je ministar obrane Krstičević i dodao da su sve opcije otvorene. Ministra su novinari pitali je li mu netko s izraelske strane nudio mito, što je on opovrgnuo.

“Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika”, rekao je nakon sjednice Vlade ministar Krstičević.

Nakon izraelskih F-16 Barak američki F-16?

“Prije svega idemo sustavno pogledati sve moguće opcije. Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti”, kazao je Krstičević.

“Znate da svi, i ja, radimo sa stalnim pritiskom jer je stanje sa zrakoplovstvom takvo, to je pritisak koji nas tjera na brzinu, na neki način i na preuzimanje rizika”, dodao je.

Za Krstičevića bi, nakon svega što se dogodila, novi zrakoplovi bili najbolji. Kazao je da da razgovara i s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove.

Koliko bi novih američkih zrakoplova Hrvatska kupila?

“Teško je špekulirati, moramo dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Kroz ovaj proces, kroz ovu ponudu imamo kontrolne točke, imamo nešto za usporedbu. Znamo sada cijene”, odgovara Krstičević.

Znači li to da definitivno idemo s Amerikancima i novim F-16, upitan je Krstičević?

“To je jedna od opcija kojoj smo najbliže, ali očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti”, odgovorio je Krstičević na pitanje novinara.

Na pitanje je li u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda, je li se nudilo nešto “ispod stola”, Krstičević je kazao da “kod njega toga nema”, prenosi N1.

Sjednica Vlade RH

Sve smo napravili ispravno, nema odgovornosti s hrvatske strane’, rekao je Krstičević ranije na sjednici Vlade. Predložio je da se donese odluka o prestanku važenja odluke o nabavi borbenog aviona i da nakon toga MORH poništi natječaj.

“Mi ćemo napraviti temeljitu analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji projekta koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela, putem njihovog Generalnog direktora koji je boravio u Zagrebu i kojeg sam osobno primio da bih izravno mogao steći dojam zbog čega se to dogodilo… Poruka je suprotna od onoga što je Izrael preuzeo kao odgovornost, da pribavi suglasnost za transfer tehnologije trećoj strani koji je nužan u ovakvim situacijama od vlasti SAD-a… To izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je obavijest bila ključni razlog zašto donosimo ovu odluku. Nakon temeljite analize i stečenog iskustva dobivenog u procesu mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost vojnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koji postoji volja svih ključnih institucija RH da se realizira i završi. Predlažem da donesemo odluku, a da sve daljnje aktivnosti dogovaramo međuresorno i s drugim institucijama, kao što smo radili i do sada”, poručio je premijer Andrej Plenković, nakon čega je Vlada poništila natječaj.

Strateško partnerstvo (II): Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca

Analiza: Posao s Izraelcima je propao, ali se vrlo brzo može realizirati posao s partnerima iz SAD-a i steći ogromna strateška prednost, evo kako

Trumpova administracija pozdravlja planove Bugarske za kupnju novih F-16 Block 70, kakve su inače nudili i Hrvatskoj

Facebook Komentari