HEP: Svi vitalni sklopovi HE Plat imaju protupožarni sustav, kontrole su redovne

“Svi vitalni sklopovi hidroelektrane pokriveni su sustavima za gašenje požara, koji se mogu pokrenuti automatski ili ručno. Sustavi su projektirani sukladno zakonskim zahtjevima, redovno se kontroliraju”, kažu u HEP-u.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu. Za trećim se još traga.

Očevid je završen u petak, ali rezultati još nisu poznati i nije jasno u kojem dijelu hidroelektrane je buknuo požar.

Na upit N1 da pojasne na kojoj razini su bili protupožarni i sustavi u elektrani Dubrovnik, odnosno koliko su bili stari, iz HEP-a su odgovorili:

“Usvim proizvodnim pogonima HEP-a, pa tako i u HE Dubrovnik, strogo se poštuju sve sigurnosne procedure s fokusom na zaštitu radnika.

Svi vitalni sklopovi hidroelektrane pokriveni su sustavima za gašenje požara, koji se mogu pokrenuti automatski ili ručno. Sustavi su projektirani sukladno zakonskim zahtjevima, redovno se kontroliraju jednom godišnje od strane vanjske inspekcije, a dodatno i interno svaka tri mjeseca.

Svi radnici raspolažu znanjem iz područja zaštite od požara, upoznati su s Pravilnikom o zaštiti od požara (HEP Proizvodnje), procjenom ugroženosti i planom zaštite od požara pogona, poznaju plan evakuacije i spašavanja pogona te raspolažu znanjem s rukovanjem sa sredstvima, sustavima i opremom za gašenje požara. Svaka tri mjeseca rade se provjere znanja, a vježbe gašenja i evakuacije redovito se i planski provode.”

Facebook Komentari