Demokracija u sestara: Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje odluke

Premijer Andrej Plenković komentirao je u subotu odlazak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Banja Luku na službeno ceremoniju neustavnog Dana Republike Srpske.

“Bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinktciju – HDZ BiH neovisna je stranka o HDZ-u u Hrvatskoj. Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje procjene, svoje odluke. Što se tiče nazočnosti u Banja Luci, on je i proteklih godina bio tamo. To ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH da komentiraju”, rekao je Plenković.

Vlada je pokrenula proceduru opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija koji je također bio taj dan u Banja Luci na sastanku s Miloradom Dodikom, no nije bio na ceremoniji Dana Republike Srpske.

“S aspekta Hrvatske, nismo imali obavijest da će tamo nazočiti naš veleposlanik, koji se po nama prije svega trebao konzultirati ako je imao tamo sastanak nevezan s defileom. Taj dan nije trebao biti tamo. I prije je imao pozive pa nije išao. S iskustvom koje ima, neobično je da je na samom kraju mandata i svoje karijere odlučio otići. Uskoro ćemo krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH”, komentirao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari