13 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Sobranje izglasovalo promjenu imena Makedonije

Sobranje izglasovalo promjenu imena Makedonije

Makedonski parlament u petak je izglasovao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom, čime se završava 27-godišnji spor.

Za promjenu je glasovao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dug spor, bojkotirali su glasovanje.

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum.

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom “Makedonija” svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena.

Makedonski premijer Zoran Zaev na početku sjednice parlamenta poručio je zastupnicima da će promjena imena “otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi” i članstvu u sjevernoatlantskom savezu. U isto vrijeme nekoliko je stotina ljudi više od tri dana prosvjedovalo ispred Sobranja, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike