Trumpova administracija pozdravlja planove Bugarske za kupnju novih F-16 Block 70, kakve su inače nudili i Hrvatskoj

Vlada Bugarske odobrila je plan o početku pregovora o kupovini borbenih aviona ” Lockheed Martin F-16″ od SAD, kako bi zamijenila svoju flotu ruskih lovaca “Mig-29”, izjavio je danas ministar obrane Krasimir Karakačanov, prenosi BTA.

– Vlada je predložila parlamentu da joj dopusti da počne pregovore sa SAD u cilju nabavke novih ratnih aviona, rekao je Karakačanov, prenosi BTA.

Karakačanov je kazao kako je vlada odlučila organizirati pregovore s premijerom.

– Pri sastavljanju međunarodnog ugovora pregovarački tim mora uključiti bugarske ministre obrane, gospodarstva, vanjskih poslova i financija, istaknuo je.

Ministar obrane dodao je da je vladinom odlukom dopušteno odstupanje nacrta ugovora od obveznih uvjeta navedenih u ažuriranom investicijskom projektu, Nabava novog tipa borbenog zrakoplova (ANTCA), koji je odobrila Narodna skupština 2018. godine.

– Nakon što prijedlog bude odobren, ministri vanjskih poslova i obrane obavijestit će zemlje uključene u ANTCA o odluci Bugarske, kazao je Karakačanov.

Iz Ministarstva je ranije priopćeno da Americi nisu potrebne nove dozvole i sporazumi kako bi Bugarskoj dostavili zrakoplove, uz odgovarajuća odobrenja i naoružanje, što nije bio slučaj s ponudama iz Švedske i Italije.

Trump pozdravlja odluku

Administracija predsjednika Trumpa pozdravlja planove za modernizaciju bugarskih oružanih snaga i očekuje nadolazeći izbor novog višenamjenskog borca, navodi Bijela kuća u priopćenju američkog veleposlanstva u Bugarskoj.

Sjedinjene Države ostaju predane suradnji s bugarskom vladom kako bi se utvrdili konačni parametri potencijalne prodaje F-16 kako bi se ispunili proračunski i operativni zahtjevi, uz istovremeno pružanje izvrsnih operativnih sposobnosti.

Uvjereni smo da blok 70 F-16 Bugarskoj nudi najbolju moguću kombinaciju cijene, borbene sposobnosti i interoperabilnosti s drugim NATO zrakoplovnim snagama. Ako Bugarska izabere blok 70 F-16, to će služiti bugarskom ratnom zrakoplovstvu učinkovito i pouzdano već desetljećima, navodi se u priopćenju.

 F-16 blok 70 također nudi najmoderniju tehnologiju, omogućit će bugarskim zračnim snagama da pouzdano zaštite zračni prostor Bugarske i sudjeluju u operacijama s NATO-om i svim drugim zračnim snagama koje posjeduju F-16, uključujući sve susjedne zemlje. Kupovina bloka 70 F-16 nastavit će jačati dugoročnu potporu i suradnju s američkim zrakoplovstvom i drugim NATO zračnim snagama.

Sjedinjene Države očekuju nastavak razgovora s bugarskom vladom o pokretanju te odluke, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

SAD je i u Hrvatskoj sudjelovao na natječaju za kupnju zrakoplova sa sličnom ponudom, ali je Plenkovićeva Vlada ocijenila da je izraelska ponuda najbolja za Hrvatsku.

Facebook Komentari