Predsjednica RH zabrinuta zbog kašnjenja u nabavi zrakoplova: Samo tri MiG-a lete, morat ćemo biti kreativni

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Čakovcu se osvrnula na probleme s kupnjom zrakoplova F-16 Barak i komentirala sutrašnji dolazak izraelske delegacije.

“Ovih dana se diglo previše prašine. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izralesku ili bilo koju drugu ponudu. Ja i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda već smo održali sjednicu Vijeća za obranu gdje nam je stručno povjerenstvo, ljudi koji znaju što Hrvatska treba i koliko treba, predstavili sve opcije, prihvaćen je prijedlog da je najbolja opcija, izraelska opcija. Na toj sjednici postoji stenogram. Ako netko ima dvojbi, dajem suglasnost da se stenogram deklasificira i vidi da su postavljena sva pitanja koja su bila dvojbena. Bilo koja anonimna predstavka, sva sam pitanja postavila i drugi moji kolege i predložila da bi bilo pametno u smislu transparentnosti procesa da se objave detalji sve četiri ponude i da građani znaju s čime se nosimo. S obzirom da su države tražile da se ne objave detalji ponude, bar je tako meni rečeno, oni nisu objavljeni. Prema svemu, ovo je bila najbolja ponuda”, rekla je predsjednica, prenosi N1.

Ponovila je da nije sudjelovala u pregovorima osim načelnih razgovora s izraelskim kolegom kao i američkim ministrom obrane Mattisom te njegovom tajnicom zaduženom za te poslove. Istaknula je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema, te de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael, dok su američki dužnosnici uvjeravali kako su htjeli potvrditi da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova.

Rekla je da je za probleme saznala u studenom, ali da do tada nitko relevantan nije govorio o problemima u transferu. Predsjednica je dodala da Hrvatska ne može utjecati na prijepore između SAD-a i Izraela te da je zvao ministar Krstičević i izvijestio da sutra dolazi izraelska delegacija kada će se saznati odluka Izralea.

Predsjednica ističe kako je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MIG-21.

“Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. je apsolutno bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati. Sad je najbitnije ne samo hoće li doći do realizacije, nego što ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, ovisno o tome što ćemo čuti sutra. Hrvatska želi zadržati borbeno zrakoplovstvo, morat ćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje Migova je puno lošije nego što je trebalo biti. Morat ćemo biti kreativni”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ističe da u ovom trenutku ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj zbog problema pri nabavi. Dodala je da moramo biti realni te da si ne možemo priuštiti skupe nove zrakoplove.

“Vjerujem da ovo sve skupa neće imati posljedica po naše strateške odnose i prijateljstvo s jednom i drugom zemljom”, rekla je predsjednica.

Osvrnula se na slučaj sina HDZ-ovog zastupnika Đakića, Ivana koji je u ponedjeljak je na svom Facebook profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem, koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

“Osuđujem svaki govor mržnje i ovakve ispade. Nema riječi opravdanja”, rekla je predsjednica ali dodala da joj je žao što se pojedinačni incidenti dižu na razinu toga da postoje problemi u društvu, te da je većina hrvatskih građana zaželjela sretan Božić svojim prijateljima. Poručila je da treba osnažiti edukaciju o tim pitanjima.

VIDEO Analiza aktualne političke situacije: Odnosi Plenković – Pantovčak, mala velika koalicija, afera SMS, dvostruka mjerila, nabavka borbenih zrakoplova, preletači i raspad HSS-a, politička korupcija, EU izbori…

Facebook Komentari