Novi zaplet oko izraelskih F-16: Objavljeni dijelovi ‘non papera’ za koji državni vrh tvrdi da ne postoji

Ad

U cijeloj priči oko (ne)nabavke izraelskih F-16 Jedno od važnih pitanja je i je li državni vrh bio upoznat da Amerikanci neće dopustiti prodaju aviona.

Nakon što je Jutarnji list objavio kako su u “non-paper” dokumentu, odnosno manje službenom dokumentu Amerikanci početkom 2018. obavijestili hrvatski državni vrh o potencijalnim problemima s nabavom aviona, premijer, predsjednica i ministar obrane decidirano su demantirali da su ikada primili takav dokument.

No, Obris, portal specijaliziran za vojna pitanja, piše kako im je iz više izvora potvrđeno postojanje “non-papera” datiranog na 17. siječnja 2018. godine, a koji je poslan Uredu predsjednice, Vladi i Ministarstvu obrane. Navode kako se radi o zabilješci koju su Sjedinjene Države poslale Hrvatskoj.

Kako je onda moguće da vladajući negiraju postojanje dokumenta? Obris piše kako se radi o terminologiji – odnosno spinanju. Naime, non-paperom Amerikanci nisu upozoravali ili zabranjivali Hrvatskoj kupnju aviona već su je informirali.

Upozorenja SAD-a

Prema izvorima Obrisa, non-paper na dvije stranice kroz pet odvojenih dijelova ističe preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona (Grčka je također bila jedan od ponuđača na natječaju); niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj o ponuđenih avionima; mogući timeline cijelog posla; preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu; mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

Amerikanci još prije godinu dana upozorili Hrvatsku o preprekama iz ugovora?

Sjedinjene Države su tako smatrale kako bi se detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih aviona trebao steći prije nego što Hrvatska donese odluku, piše Obris. Također, Sjedinjene Države su smatrale da bi se za rabljene F-16 trebalo ishoditi posebne TPT dozvole te izabrati izvođače svih potrebnih radova što je potrebno za utvrđivanje ukupne cijene potrebnih zahvata na avionima prije konačne odluke hrvatske strane.

Cijeli tekst na Obrisu je OVDJE.

Facebook Komentari