Pupovac prozvao državni vrh zbog neosude objave Đakićevog sina

Klub zastupnika SDSS-a sazvao je za danas konferenciju za medije na kojoj o govoru mržnje na društvenim mrežama govore zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević. Povod je govor mržnje sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića, piše N1.

Mladi Đakić ovako je ‘čestitao’ Srbima Božić, reagirao i HDZ čiji je član

Konferencija je sazvana dan nakon Facebook objave Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, koju je osudio i HDZ.

“Ovim bismo podsjetili na odredbe našeg kaznenog zakona koji ima odredbu koja regulira ovakvu vrstu ponašanja, a to je javno poticanje nasilja i mržnje”, rekao je Boris Milošević. ‘On (Ivan Đakić, op.a.) je izravno pozivao i poticao na mržnju i nasilje prema Srbima u RH”, kazao je Milošević.

”Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima, te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do 3 godine zatvora. Moram ovo javno reći – više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u… Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima’, rekao je Milorad Pupovac. “Jedan od vaših kolega je bio predmet prijetnje smrću od istog mladića koji ima privilegiju da s 22 godine bude vlasnik hotela. Tko stvara privilegije trebamo se zapitati.

”Jučer su na meti bili pravoslavni vjernici, prije toga meta su bili novinari, sutra će to biti netko drugi. Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati, ne osuđuju. Naprotiv, iz stranaka ih ima koji ovakve poruke ohrabruju. Uključujući i stranku s kojom smo mi koalicijski partneri”.

“Unatoč porukama državnog vrha, unatoč prisutnosti premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsjednice s predstavnicima pravoslavne crkve, moguće je da se odašilje ovakva poruka. Ali nije moguće da se ti isti oglase, komentiraju, osude ovakve poruke. Jer ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu”, rekao je Pupovac.

”Vidjeli smo poruku HDZ-a i mi je pozdravljamo. Očekujemo da nadležne institucije sudske vlasti u ovom i svakom drugom slučaju djeluju u skladu sa zakonom”, rekao je.

Pupovac je najavio i da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave. “Danas Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, danas Hrvatskoj prijeti historijski proustaški revizionizam i tražimo osudu toga”., istaknuo je.

”Vidjeli smo poruku HDZ-a i mi je pozdravljamo. Očekujemo da nadležne instuticuje sudske vlasti u ovom i svakom drugom slučaju djeluju u skladu sa zakonom”, rekao je.

Pupovac je najavio i da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave.

O Bandiću

“Poštujem gradonačelnika Milana Bandića, ali sve ima svoju granicu. On nije nerazuman čovjek i morao bi uvidjeti da je ovo što radi destabiliziranje parlamentarne demokracije.”, komentirao je Milorad Pupovac rast saborskog kluba Milana Bandića.

SDSS ostaje uz Vladu Andreja Plenkovića. “Nisam Robert Janković pa da pet puta spomenem Andreja Plenkovića i njegovu vladu. Prije tri dana sam stajao s njim rame uz rame. Nisam se odmakao od toga. Vlada Andreja Plenkovića ima podršku, ali ne može imati podršku pod bilo kojim uvjetima i od bilo koga.”
Pupovac je najavio i razgovore oko izmjena Poslovnika Sabora prema kojima zastupnici nacionalnih manjina više ne bi mogli biti u više klubova zastupnika.

Evo što Pupovac kaže na borbene ispade Vučićevog izaslanika u stilu Miloševića na domjenku SNV-a

Novosti Pupovčeva SNV-a donose tekst pod naslovom: Da, Plenković je moderni fašist

Facebook Komentari