Zbog dotrajalih cijevi gubimo gotovo 50% vode

Voda je strateški resurs koji u Hrvatskoj ne nedostaje. U Europskoj uniji imamo najviše zaliha pitke vode, no unatoč tomu – cijena je previsoka. Među ostalim, razlog su i dotrajale cijevi zbog kojih gubimo gotovo 50 posto tog resursa.

U zadnjih 5 godina u Labinu su gubitak vode uspjeli smanjiti za 10 posto.

– Radimo na sustavnoj zamijeni pojedinih dionica, tako da nam se ona uklapa u određene projekte sa sufinanciranjem Hrvatskih voda, govori Dino Škopac, direktor Vodovoda Labin.

Labin je ipak iznimka. Zastarjela vodovodna mreža problem je u cijeloj zemlji.

– Vodovodna infrastruktura u RH najstarija je u velikim gradovima i jasno, tamo su i problemi i gubitci najveći, naglašava Danko Bionić, voditelj Sektora razvitka Hrvatskih voda.

Građani vodu plaćaju prema potrošnji, ali manji gubitci značili bi i manje troškove.

– Ako su veći gubitci tu su veći pogonski troškovi, veća pumpanja i onda su cijene vode nešto više zbog toga, ističe Bionić.

Hrvatska ima oko 200 komunalnih tvrtki, a kako bi se povećala učinkovitost sustava, rješenje se vidi u njihovu ujedinjenju.

– Oko 48% ukupno zahvaćene vode su naši gubitci, tako da bi se okrupnjavanjem i uz primjenu određenih tehnologija, gubitci mogli svesti na manju mjeru, zaključuje Marijan Kavran iz Klastera za vodu.

U Europskoj uniji Hrvatska je na vrhu ljestvice kada je riječ o vodenim resursima. Stanje u vodovodnoj mreži, tvrde, nije loše, a u planu su i novi projekti, piše HRT.

Facebook Komentari