Plenković: Isključivo Vlada je donijela odluku o F-16 C/D Baraku; Non – paper nisam vidio, a Izraelci dolaze u Zagreb

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je komentirao situaciju s nabavom izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak. Najavio je dolazak izraelske delegacije u Hrvatsku idući tjedan.

“Očekujemo dodatna objašnjenja od izraelske strane. Prema navodima MORH-a predstavnici izraelskog ministarstva obrane boravit će idući tjedan u Zagrebu”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Napomenuo je i kako je proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren. “Hrvatska je imala stručni tim koji je analizirao sve ponude”, rekao je dodavši kako je izraelska ponuda tada, na temelju procjene stručnoga tima, ocijenjena kao najbolja i najkompletnija.

Sada su s američke strane artikulirane rezerve koje na ovaj način ranije nisu bile artikulirane, istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako očekuje dodatno očitovanja izraelske strane. Podsjetio je da je još u siječnju prošle godine poslao na dodatno očitovanje jedno izaslanstvo u Izarel, a drugo u SAD, i dodao kako su se izaslanstva tada vratila s pisanim izvješćima da je “to sve uredu”.

Na temelju toga su, naglasio je, donesene konačne odluke. Dodao je i kako će, prema navodima MORH-a, izraelsko izaslanstvo idući tjedan boraviti u Zagrebu.

Opovrgnuo je pisanje medija o postojanju dokumenta koji je američka strana navodno poslala Hrvatskoj o tomu da nije moguća prodaja njihovih zrakoplova. “Ne. Ja taj dokument nisam vidio, ne znam o čemu se radi”, rekao je.

Ovo je jedna situacija koja nije dobra, ali tu nema nikakve štete za državni proračun, rekao je Plenković i dodao kako ugovor nije potpisan, te da je Vlada isključivo donijela odluku o odabiru.

Kao što je odluku donijela, tako je može i poništiti, poručio je.

Rast Bandićevog kluba

Na pitanje o rastu zastupnika saborskog kluba Milana Bandića podsjetio je kako je i HDZ izgubio svoja tri zastupnika, koji su u Sabor ušli zahvaljujući njegovoj pogrešci. Za njih ni na koga drugog ne svaljujem odgovornost, nego ju preuzimam na sebe, rekao je Plenković dodavši kako bi se oni koji sada plaču trebali zapitati koga su i kako stavljali na liste.

Naglasio je da parlamentarna većina ima 77 zastupnika, a sve ovo što se sad događa – slabosti HSS-a, SDP-a i MOST-a – to su procesi koji se odvijaju nevezano za Vladu i HDZ, prenosi N1.

Tajni non-paper: SAD prije godinu dana jasno je hrvatski državni i vojni vrh upoznao sa stajalištima i uvjetima prodaje izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak

Facebook Komentari